VIDEO: Vrouwen houden vredesmars in Ieper

Redactie KW

Vrouwen van over de hele wereld verzamelden in Ieper voor een vredesconferentie en vredesmars in het stadscentrum.

Moeders voor Vrede hield samen met de Nederlandstalige Vrouwenraad, Stad Ieper en Provincie West-Vlaanderen een internationale vredesconferentie in het Vleeshuis in de Ieperse binnenstad. Er waren getuigenissen en gesprekken met Razia Arefi en Kobra Dasgirzada uit Afghanistan, Darya Safai uit Iran, Alisa Vinogradova uit Oekraïne, Marie Bamutese uit Rwanda, Mariana Gomez Soto uit Colombia, Anat Ben David uit Israël, Jane Zelfo uit Palestina, Isabel Yepez del Castillo uit Midden- en Zuid-Amerika, Yara Al Adib uit Syrië en Bridget Tapuwa Makana uit Zimbabwe.

Inge Vrancken, hoofdredacteur van Het Journaal, was meter van de conferentie. Drie korte monologen gaven de wereldsituatie van vrouwen weer: onderdrukking, vluchten en hoopvolle toekomst. Het dameskoor Belladonna bracht meerstemmige muziek uit alle continenten. Diplomaat Arnout Pauwels sloot de conferentie af, waarna de vrouwen door de straten van de Ieperse binnenstad trokken en op vijf locaties een optreden verzorgden.

“Vrouwen en meisjes zijn extra kwetsbaar voor schendingen van mensenrechten“, vertelt Jennie Vanlerberghe van Moeders voor Vrede. “Velen worden slachtoffer van seksueel geweld en misbruik en gedwongen in vroegtijdige huwelijken. Niet alleen in oorlogsgebieden, maar ook in vluchtelingenkampen. Vrouwen krijgen op veel plekken in de wereld niet de elementaire gezondheidszorgen. Ze bevallen vaak in de meest moeilijke, onhygiënische en barre omstandigheden zonder enige vorm van hulp.”

(TP – foto/video TP)

https://www.youtube.com/watch?v=tKQ3v4W558Y

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier