VIDEO Roeselaars Kersthuisje heeft eigen radiozender

© STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Nu december in het land is, slaat her en der ook de kerstgekte toe. Senne Debaene steekt zelfs de volledig gevel van zijn woning langs de Mandellaan in een kerstoutfit. “Mijn doel is om een glimlach op de gezichten van de passanten te toveren”, zegt hij. En voorbijrijdende automobilisten die op 94.00 fm afstemmen, krijgen Sennes kerstmuziek te horen.

De fascinatie voor kerst – en dan vooral voor de bijhorende versieringen – zitten al van kleinsaf bij Senne Debaene (32) ingebakken. De ploegchef bij Poco Loco woont samen met Cindy Declercq (37) – huishoudhulp bij Plus Home Services – en Judith Declercq (15) langs de Mandellaan in Roeselare.

“Lichtjes hebben me altijd al aangetrokken”, snijdt Senne zijn verhaal aan. “Maar pas een drietal jaar geleden werd het ‘serieus’. Toen zijn we overal in Vlaanderen kersthuisjes beginnen bezoeken: telkens bij particulieren die van hun eigen woning een schitterend kerstdorp maakten. Toen we het Aalsters Kersthuisje ontdekten, sloeg bij mij de vonk definitief over.”

“In het voorjaar kopen we al ons materiaal aan, in juli starten we concreet met onze plannen”

Vorig jaar stak Senne zijn gevel voor het eerst in een ‘kersttenue’. “Maar dat was nog een eerder voorzichtige poging”, glimlacht hij. “Ik beperkte me tot ons raam en de voordeur, maar ik startte wel meteen met computergestuurde kerstverlichting. Een uitdaging, maar dat maakte het voor mij net zo interessant.”

Bedankingskaartjes

Nu trekt Senne alle registers open. Wie straks de Mandellaan gebruikt, zal niet naast het kersthuisje van het gezin kunnen kijken. “We geven vulle pulle“, knipoogt Senne. “De volledige gevel zit onder de kerstlichtjes, we hebben twee kerstbomen geplaatst en straks komt er ook nog een opblaasbare kerstboom erbij.”

Vorig jaar kregen Senne en Cindy een pak leuke reacties op hun versiering. “Van buren, maar mensen stopten ook spontaan een bedankingskaartje in onze brievenbus. Daar doen we het voor, want we voelen dat de mensen het appreciëren. We willen een glimlach op de gezichten van de passanten toveren.”

https://www.youtube.com/watch?v=bfdV1XOKLu4

Ook dit jaar heeft Senne zich verdiept in het programmeren van zijn kerstverlichting. “In de inkomhal heb ik zelfs een computer neergepoot om alles sequenties in goeie banen te leiden. Er kruipt een pak denkwerk achter, maar ik geniet ervan om mijn ideeën werkelijkheid te zien worden.”

Blikvanger dit jaar wordt de kerstmuziek. “Vorig jaar plaatste ik nog een kleine luidspreker aan de voordeur, maar om onze buren geen onnodige hinder te bezorgen, gooi ik het dit jaar over een iets andere boeg. Binnen een straal van enkele honderden meter kan ik mijn muziek via de fm-band verspreiden. Automobilisten of buurtbewoners die straks op 94.00 fm afstemmen krijgen onze kerstmuziek te horen. Een uniek concept waar ik best wel trots op ben. We hebben een mix van ruim een half uur met de allerbeste kerst- en eindejaarsplaten gemaakt.”

“In een straal van enkele honderden meters kunnen we onze eigen kerst- muziek uitzenden”

Zaterdag 9 december steken Cindy, Senne en Judith de kerstlichtjes officieel in de stekker en is het Kersthuisje Roeselare ‘en route’, maar de voorbereiding neemt maanden in beslag. In het voorjaar kopen we ons materiaal aan, in juli starten we met de concrete plannen. En de voorbije weken ging zo goed als elk vrij moment naar de aankleding. En al zeg ik het zelf: het resultaat mag er weer zijn.”

Lolly’s van pvc-buizen

Ondertussen heeft het gezin al een aanzienlijk bedrag aan de kerstverlichting gespendeerd. “Toch al ruim duizend euro”, klinkt het. “Maar dit is onze enige hobby. Onze elektriciteitsrekening stijgt trouwens amper door de vele lichtjes, aangezien we uitsluitend ledlampen gebruiken. Vorig jaar hadden we een meerkost van 30 euro. Valt mee, toch?”

De komende week wordt ook de woonkamer van het gezin compleet in kerstsferen ondergedompeld. “Maar daar is Cindy verantwoordelijk voor”, glimlacht Senne. “Zij maakte ook de twee gigantische lolly’s die aan de voorgevel hangen. Daarvoor gebruikte ze pvc-buizen en zwembanden.”

De kerstpassie van het gezin Debaene beperkt zich niet enkel tot het versieren van de eigen huiskamer en gevel. “We schuimen de komende weken ook tal van kerstmarkten af en gaan op bezoek bij vrienden die ook door onze passie gebeten zijn. Dit is zonder meer de heerlijkste tijd van het jaar.

Het Kersthuisje zal van zaterdag 9 december tot zondag 14 januari telkens van 16.30 tot 22 uur opgelicht zijn. “Daarna hebben we even een overdosis aan kerstsfeer gehad”, lacht Senne. “Maar begin februari begint het alweer te kriebelen en dokteren we de eerste nieuwe plannen uit. Want in 2018 willen we het nóg grootser aanpakken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier