VIDEO Onze man ontdekt de prikkelarme kermis van Kortrijk

09/04/18 om 22:19 - Bijgewerkt op 10/04/18 om 16:28

Met code oranje in het achterhoofd en het gure weer dat ons treft na een prachtig zomerweekend, trokken we met goede moed naar de prikkelarme kermis die sinds vorig jaar een terugkerend fenomeen is onder de foorkramers. Geruggesteund door schepen van Jeugd Bert Herrewyn en bevoegd schepen Rudolf Scherpereel dempten de foorkramers een aantal of alle felle lichten en werd de muziek een aantal decibels lager gezet.

VIDEO Onze man ontdekt de prikkelarme kermis van Kortrijk

Op de foto herkennen we Ania Van Severen (Disco Duck) en Heidi Coussens (Bertrand). © TV

Waar we normaal al van ver buiten de stadskern de foormuziek horen meewaaien met de wind, lag het maandag toch allemaal een stuk anders. Pas toen we het Schouwburgplein opreden, merkten we de stilte en kalmte op die een kermis ons ook kan bieden. "De kermis is een feest voor iedereen. Door die op een andere, wat rustigere manier in te vullen, worden mensen betrokken die in eerste instantie niet zouden kunnen komen", zegt schepen van Jeugd Bert Herrewyn.

Weet iedereen hier wel van?

We houden halt bij Disco Duck waar we foorkramer Ania Van Severen uit Meulebeke ontmoeten. Ze geniet samen van een koffie met Heidi Coussens van Bertrand. "Omdat het rustig is", vertelt ze ons. "Normaal is het tijdens de vakantieperiode tussen 14 en 18 uur enorm druk. Ik heb dan ook iedereen ingeschakeld om alles vlot te laten verlopen, maar ik heb het gevoel dat de mensen wat verloren lopen. De ambiance lijkt van de kermis verdwenen te zijn en het volk komt niet opdagen. Ik weet niet of het recente weeralarm er iets mee te maken heeft of dat er misschien te weinig promotie gemaakt werd in de daartoe voorziene voorzieningen", besluit Ania.

Het valt ons ook op dat de straten leger zijn dan anders en dat slechts op bepaalde attracties waar toch nog lichten flikkeren en wat zachte muziek speelt iets meer volk staat. Voor het jonge koppel Alexis en Rutger maakt het allemaal niet veel uit. "We komen vandaag omdat we dit weekend hebben genoten van de zon. Ik had wel verwacht dat er minder volk ging zijn door het slechte weer en omdat de ambiance een stuk verdwijnt zonder muziek en lichtspektakel, maar het doet ons eens deugd om alles rustig te bekijken."

Via Facebook ontdekt

Niet ver van de inktvis ontmoeten we begeleidster Steffy van de voorziening Mariënstede (Woondienst kasteel) die op pad is met haar bewoners. Een ideaal moment om de kermis op een andere manier te ontdekken, lijkt ons.

Steffy van de voorziening Mariënstede en haar bewoners.

Steffy van de voorziening Mariënstede en haar bewoners. © TV

"Mijn collega wist dat Kortrijk dit sinds vorig jaar doet en zag op Facebook dat het vandaag was. We hebben de bewoners laten kiezen wie mee wou en we kwamen hier terecht met 6 bewoners. Het is eens fijn om rustig door de kermis te lopen en minder prikkels door te geven aan onze mensen. Normaal komen ze heel erg actief terug thuis, maar het wordt bewezen dat het gerust eens anders kan ook. Een pluspunt voor onze bewoners dus!"

Een prikkelarme kermis voor iedereen

Wandel mee over de kermis met onderstaande videocompilatie en oordeel zelf hoe prikkelarm de kermis voor jou is.

(TV/video TV)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!