VIDEO Marcel en de Lange Max, grootse gids in een klein museum

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Putje zomer, op naar 21 juli en intussen de zoveelste week zon: tijd om een beetje schaduw op te zoeken! En in die schaduw treffen we een pak boeiende ‘Schaduwfiguren’. Harde werkers en dappere vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken als de rest van de bevolking geniet van de vakantie.

Marcel Demarré uit Lichtervelde is zeker zo iemand. Hij is een van de vier museumgidsen die bezoekers gepassioneerd van de nodige uitleg voorziet in het Lange Max Museum in Koekelare. Vrijwillig en onbezoldigd, maar vol overgave. Marcel was jarenlang graficus in Roeselare, maar intussen met pensioen. De zoektocht naar de roots en het oorlogsverhaal van zijn grootvader bracht hem naar het Lange Max Museum in Koekelare. En daar spendeerde hij uiteindelijk zòdanig veel uren dat ze er hem dan maar een functie als museumgids aanboden.

Het Lange Max Museum is een eerder klein museum. Met z’n 17 meter mag het gebouw dan wel even lang zijn als de imposante loop van het gigantische kanon waarnaar het genoemd is, qua omvang kan het natuurlijk niet wedijveren met de grote broers in Ieper of Passendale. Maar het maakt de plek er niet minder boeiend om. Het museum belicht immers als een van de weinigen de Duitse kant van de frontlijn en meer concreet de impact die de Duitse bezetting had op het (dagdagelijkse) leven in Koekelare, dat z’n bevolkingsaantal in die periode meer dan verdubbeld zag.

Marcel hopt van de ene verrassende dorpsanekdote naar de andere, maar kan net zo goed de liefhebbers van techniek verwarmen met een degelijke edoch bevattelijke uitleg over onstekingsmechanisme en ingenieuze kookwekkersystemen voor projectielen.

https://www.youtube.com/watch?v=cDcbf2Rtt20