VIDEO ‘Kunsthuis’ in Lichtervelde gaat tegen de vlakte

© Foto Kurt
Redactie KW

Het doek is gevallen over het ‘kunsthuis’ van kunstenaar David Maertens in Lichtervelde. De sloopwerken zijn gestart. Het huis moet plaats ruimen voor een supermarkt.

Nu supermarkt Lidl verhuisd is naar een tijdelijk onderkomen, kunnen de werken aan de nieuwe winkel beginnen. Om het terrein uit te kunnen breiden, kocht Lidl onder andere de woning in de Statiestraat 100 van Linda Latré en Luc Maertens. Toen duidelijk werd dat het pand gesloopt zou worden, besloot hun zoon David Maertens – chocolatier en kunstenaar – om nog een laatste ode te brengen aan zijn ouderlijke huis met het project Exit 100.

De kunstenaar is blij dat hij het huis zo nog een laatste eresaluut heeft kunnen brengen. “Ik heb van het afscheid nog iets moois kunnen maken, al had ik nooit verwacht dat de impact zo groot zou zijn! Ik dacht dat er niet veel volk op af ging komen, tot ik buiten begon te schilderen en de reacties van de mensen zag. En toen kwamen ook nog de kranten en televisie langs en zo werd mijn project echt een groot succes. Zoiets was echt niet te verwachten.”

Emotionele band

Wat vindt hij ervan dat de woning nu verdwijnt, na al het werk dat hij erin gestopt heeft? “Het doet me wel wat dat de woning gesloopt wordt, maar niet omwille van het kunstproject, want het is altijd de bedoeling geweest dat het niet bleef bestaan. Ik heb er veel uren ingestoken, maar als kunstenaar steek je ook veel tijd in het maken van schetsen, oefenen en het verfijnen van je techniek. Dat krijgt niemand ooit te zien, ook niet tijdelijk. Het afscheid van het huis is moeilijker omwille van de emotionele band. Ik groeide hier op, had een mooie jeugd en goede herinneringen aan de plek. Dit was mijn thuis. Dat het nu afgebroken wordt doet pijn, al zijn er natuurlijk ergere dingen.”

Heeft de expo de kunstenaar geïnspireerd tot meer? “Ik zit vol met ideeën. Mijn volgende project is mijn winkel in Oosterzele en een galerij. Misschien komt er ook een pop-upstore.”

(JVD-foto en video Kurt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier