VIDEO: Kortrijk is ook te bewonderen op schaal

Redactie KW

Rotary Kortrijk Groeninghe heeft een schaalversie van de Broeltorens voorgesteld. Het is de eerste in een vijfjarenplan, waarin vijf unieke historische gebouwen op moderne wijze belicht worden.

Het eerste project is dus ‘Broeltorens op schaal’. “Wij steunen initiatieven die zich inzetten voor de maatschappij en voornamelijk voor de mensen met minder kansen en mogelijkheden. Ook wil Rotary ook zijn rol spelen in het levendig houden van erfgoed en cultuur. Dit ‘Kortrijk op schaal’- project past hierin”, duidt Johan Speecke als voorzitter van Rotary Kortrijk Groeninghe. “Omdat we aandacht hebben voor heden en verleden kozen we voor een eigentijdse vormgeving: geen brons maar een 3D-print en nieuw materiaal, met lichtaspecten en een architecturale sokkel”, pikt bestuurslid en protocolchef Dominiek Callewier in. “De maquette krijgt een plaats in het nieuwe woonerf en park Broelkant op de site van het voormalige Instituut Ten Broele, pal aan de Leie.”

De ontwerper van ‘Broeltorens op schaal’ is Kortrijkzaan Thibault Florin (28). Hij is zaakvoerder van de creatieve studio ISATI en is ingenieur-architect, designer, grafisch ontwerper, fotograaf en muzikant. “Ik ben geïnspireerd door schoonheid in al zijn facetten en geloof in de kracht van basismaterialen zoals marmer, fineer, leder en staal”, zegt Thibault. “De maquette komt op een sokkel van 5,80 meter hoog. De sokkel symboliseert de hoogte van de omwalling- en vestigingsmuren. Van de ene kant zie je de maquette pal in de richting van de Broeltorens en vanuit een andere hoek zie je de in het metaal ingesneden contouren van de torens, die ook belicht wordt. In het park kan dit een landmark worden.”

Thibault haalde zijn inspiratie uit de tekeningen van Antonius Sanderus (circa 1641). Die dienden als basis voor de vorm en de inplanting van het 3D-model in de omgeving. “Ze geven een goed idee van de laatmiddeleeuwse vestingtorens.”

De maquette van ‘Broeltorens op schaal’ in Broeltoren Zuid is te bekijken van 13 tot 18 uur en dit ter gelegenheid van het stads- en kunstenfestival PLAY, dat loopt tot en met 11 november.

https://www.youtube.com/watch?v=a4AcZMQfIOc

(PVH – foto/video TVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier