VIDEO: Internationale Beurs voor de Duivensport in Kortrijk is een topper

Redactie KW

Zaterdagochtend ging in Xpo Kortrijk Fugare van start, de 8e editie van de Internationale Beurs voor de Duivensport. Ruim voor het openingsuur stonden al honderden liefhebbers aan te schuiven, tegen de middag werden al duizenden bezoekers genoteerd. In totaal worden er ruim 10.000 verwacht.

Dat de Belgische duivensport wereldklasse is, wordt jaarlijks bevestigd door het succes van Fugare. Elke keer tekenen meer dan 10.000 bezoekers present. Met exposanten en bezoekers uit meer dan 15 landen wordt dit opnieuw het internationale duiventreffen van het jaar. Ruim 100 aanbieders presenteren er hun nieuwigheden.

“Wij komen voor voeder, eet- en drinksystemen en andere ‘marchandise’. We kijken ook hoe het evolueert in de duivensport”, vertelt Germain Mahieu (58), die 45 jaar duivenmelker is. “Ik heb ruim 200 duiven en 23 meter hokken. Ik had mijn eerste duivenkot boven het kiekenkot bij mijn vader. Alles is goed en wel, maar jammer genoeg is het een grote commerce geworden.” Germain vindt het wel leuk dat ook jonge mensen aan duivensport willen doen. “De jonge starters. Maar zonder steun zal het niet gaan”, zegt hij. Zijn opvolger is zijn schoonzoon Henderique De Mey.

VIDEO: Internationale Beurs voor de Duivensport in Kortrijk is een topper

Henderique kreeg de microbe te pakken via zijn vrouw Angelique, dochter van Germain. “Ik kom kijken voor de voeding. Mijn vrouw nam de duiventil over van haar papa en ik hielp aanvankelijk. Nu run ik zelf een gedeelte. Ik ben er twee à drie uur per dag zoet mee”, vertelt Henderique.

Duivensport is echt een passie geworden

“Ik moet ook zeggen dat het zonder steun niet zou gaan. Er komt ook veel bij kijken: hygiëne, verluchting, behuizing. Duivensport is echt een passie geworden. Zelfs mijn zoon Iliano (4) is al goed vertrouwd met duiven. Onze dochter Ilana (2) leert het nog. Ze gaan allebei graag mee in de duiventil.”

VIDEO: Internationale Beurs voor de Duivensport in Kortrijk is een topper

Zaterdagnamiddag werden al ruim 4.000 bezoekers genoteerd. “We zijn erg tevreden. Het is de tweede keer dat we hier staan en het valt goed mee”, zeggen gerenommeerde kwekers, vader en zoon Gino en Jasper Clique. “Het valt op dat de meeste bezoekers iets ouder zijn. Gelukkig is er hier en daar opvolging van jongeren.”

Duivensport is een microbe. Eens je die hebt, geraak je dat niet meer kwijt. Het mooie zijn de diertjes zelf: als je bedenkt dat ze 12 uur moeten vliegen uit bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk en toch terug thuis geraken. Fenomenaal toch”, zegt Dieter Verschoot, die samen met zijn pa Joël een kwekerij runt. Verder bleek ook dat de exclusieve tentoonstelling ‘Retro Pigeon Sport’ een succes is. Fugare is zondag open van 9 tot 16 uur. De beurs heeft plaats in Hal 5 en 6 van Xpo Kortrijk.

(PVH – foto’s/video JVGK)

https://www.youtube.com/watch?v=RkXI26pMQSQ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier