VIDEO Gustaaf Leclercq (106) uit De Haan is de oudste man van het land

Gustavus Leclercq, voor zijn naasten gewoon 'Gustaaf', is met zijn 106 jaar en 8 maanden de nieuwe oudste man van het land.

De gemeente zal Gustaaf snel mogelijk in de bloemetjes zetten. © WK

Woensdag overleed op 108-jarige leeftijd Jacques Clemens, de oudste mannelijke inwoner van België en bij uitbreiding van de hele Benelux. Nu die man - een priester op rust die al sinds het midden van de vorige eeuw in het Waalse Ham-sur-Heure woonde - het tijdelijke voor het eeuwige wisselde, neemt de 106-jarige Gustavus 'Gustaaf' Leclercq uit De Haan dus zijn plaats in.

Geen gemakkelijk leven

Op zondag 2 juli kwam er bij Gustaaf voor het laatst een kaarsje bij op de verjaardagstaart. Hij was toen ook blij om die verjaardag te kunnen vieren samen met zijn dertig jaar jongere vriendin Nora, zijn 'jeugdelixir'. "Zo'n jongere vrouw is je lang leven", knipoogde hij toen.

Gevraagd naar het geheim van zijn hoge leeftijd, liet Gustaaf optekenen dat hij 's ochtends wel een haring lust

Gustaaf heeft nochtans geen gemakkelijk leven gehad. Al op jonge leeftijd moesten hij en zijn broer naar een weeshuis in Gent. Toen hij 104 werd, zijn z'n makkers van de Koninkijke Bond der Gentse Oud-Weesjongens hem nog komen feliciteren in De Haan. Zijn vrouw Maria Brisé verloor hij al vele jaren geleden, kinderen hadden ze niet. Maar Gustaaf liet ook dat niet aan zijn hart komen en begon te reizen, onder meer naar Benidorm. Het was daar dat hij Nora Devilder leerde kennen, de vrouw die hem in vorm houdt.

Gustaaf gaat wekelijks naar de bib, maakt elke dag zijn wandelingetje en waagt zich af en toe zelfs nog aan een polonaisetje bij de Duynedansers. "Als ik thuis ben, kijk ik graag naar het voetbal. Ik supporter voor de Buffalo's", aldus Gustaaf op zijn 106de verjaardag.

Gevraagd naar het geheim van zijn hoge leeftijd, liet hij optekenen dat hij 's ochtends wel een haring lust.

Schepen eerst niet op de hoogte

Gustaaf woont ondertussen al dertien jaar in De Haan. Hij verblijft er in de sociale woonresidentie Zonnegloren. Rudi Cattrysse, schepen van Burgerlijke Stand en Bevolking in De Haan, was donderdagvoormiddag nog niet op de hoogte. "Maar wat een eer voor onze gemeente! We zullen Gustaaf zo snel mogelijk in de bloemetjes zetten."

De oudste vrouw van België is Madeleine Dullier (110). Zij werd op 30 april 1907 geboren in Mellet en verblijft momenteel in een rusthuis in Courcelles.

(WK)

Niet de oudste inwoner van West-Vlaanderen

Gustaaf Leclercq is per definitie ook de oudste mannelijke West-Vlaming, maar niet de oudste inwoner van onze provincie. Hij moet nog 6 vrouwen laten voorgaan. Rachel Neyt uit Sijsele, die in juni 109 kan worden, is sinds kort de oudste. Het is goed leven in onze provincie, want Alice Corveleyn uit Oostende was tot haar dood op 112-jarige leeftijd in januari 2017 de oudste inwoner van het land. Oscar Coulembier uit Ieper, die in december 2014 op bijna 109-jarige leeftijd overleed, was op dat moment ook de oudste man van België én van de Benelux. West-Vlaanderen telt momenteel (officieus) 185 honderdplussers, onder wie 'slechts' 27 mannen of 14%. De vrouwen blijven qua levensduur het sterke geslacht... (NOM)

Lees meer...