VIDEO Broeltorens in Kortrijk krijgen energiezuinige verlichting

Er zijn verscheidene programma's mogelijk afhankelijk van het evenement dat plaatsvind in de stad. © TV
Redactie KW

De verlaging van de Leieboorden mag dan wel afgerond zijn, maar aan de omgeving blijft Stad Kortrijk stevig werken. Samen met de Broeltorens vormt de omgeving één groot plein waartussen de Leie stroomt. Als afsluit van de werken voorzag Stad Kortrijk een nieuwe monumentverlichting voor de Broeltorens en het Broelbrugje.

De Broeltorens dateren uit de middeleeuwen en werden in 1983 officieel erkend als een beschermd monument. Samen met artillerietoren zijn het de enige overblijfselen die de middeleeuwse stadwallen kenmerken rondom de oude stad. Omdat de verlichting gedateerd werd en niet meer energiezuinig werd besloten om te investeren in energiezuinige materialen. In samenwerking met 8’/18′ en Arcadis werd er een project uitgewerkt om de Kortrijkse iconen nieuw leven in te blazen.

“We voorzien tijdens de belangrijke evenementen zoals Valentijn, een KV Kortrijk-overwinning, Vlaamse- of nationale feestdag, etc de kleuren van het symbool. Zo zullen de torens tijdens de Levensloop geel en paars kleuren” aldus Axel Weydts, schepen van Openbare Werken.

Extra instelbaar

Voorlopig staan er 8 mogelijkheden geprogrammeerd, maar het vormt geen probleem om er extra aan toe te voegen. Daarnaast worden de torens elke avond van zonsondergang tot zonsopgang verlicht. Tijdens het weekend wordt de verlichting na middernacht niet gedoofd maar wel gedimd zodat men vanop de Verlaagde Leieboorden kan genieten van een glaasje bij schemerlicht, al dan niet van de maan of de Broeltorens. Wie met de boot vaart over de Leie bij nacht zal een reflectie waarnemen in het water van de lichten die onder het Broelbrugje werden geïnstalleerd.

https://www.youtube.com/watch?v=nfchPQRzhKY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier