VIDEO Alex, redder van zwemmers & techniek: “Heb wel vakantiegevoel als ik aan het werken ben”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Putje zomer, op naar 21 juli en intussen de zoveelste week zon: tijd om een beetje schaduw op te zoeken! En in die schaduw treffen we een pak boeiende ‘Schaduwfiguren’. Harde werkers en dappere vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken als de rest van de bevolking geniet van de vakantie.

Week na week zomerse temperaturen, dat voelen ze ook in de provinciale domeinen, waar de mensen die voor een ‘staycation’ kiezen evenzeer zuiderse vakantiesferen kunnen opsnuiven. Zeker in De Gavers in Harelbeke, waar de zwemzone veel volk trekt, er op en in het water gepeddeld en gepaddeld wordt en het evenzeer aangenaam toeven is tussen de bomen rònd het water.

Dat dat allemaal kan is de verdienste van een hele ploeg, maar de rol van de techniekers is niet min. Ze zijn eigenlijk maar met twee à drie mensen en staan zowat in voor alle klusjes op het domein. Manusje van alles, ook als je pakweg Chris of Alex heet. Alex Goderis, de jongste van de ploeg en nog maar een half jaar aan de slag in de Gavers, kan er van meespreken. Hij herstelt fietsen en boten, installeert al eens een klimparcours tussen boomtoppen en fikst wat stuk gaat.

Vaak zitten de ouders een heel eind verderop en zijn ze niet aan het opletten

Daarnaast is Alex ook hoofdredder voor de zwemzone op het domein en daar is hij helaas getuige van het fenomeen dat dezer dagen ook aan de kust wordt vastgesteld. “Op een weekdag moeten we gemiddeld twee keer per dag het water in om een kindje te redden dat dreigt te verdrinken. Op drukke dagen en in de weekends zelfs vijf keer of meer”, vertelt Alex. “Heel vaak gaat het om kleine kinderen die nog niet kunnen zwemmen en die verkeerd inschatten dat het water plots een stuk dieper is dan ze denken. En eveneens frustrerend om vast te stellen: vaak zitten de ouders een heel eind verderop en zijn ze niet aan het opletten. Dikwijls zijn ze bezig op hun telefoon en hebben ze er geen idee van dat hun kroost gevaarlijk bezig is.”

Het neemt niet weg dat Alex best gelukkig is in z’n job. Rustig iets aan het herstellen of toezicht houden bij de zwemmers… “Mijn job is eigenlijk mensen gelukkig maken en maken dat ze plezier kunnen maken“, beschrijft hij zelf. Dat gecombineerd met het idyllische groene kader waarin hij werkt, maakt dat werken voor Alex eigenlijk toch ook wel een beetje vakantie is…

https://www.youtube.com/watch?v=r-yP4Iy_7nQ