Vichtse reus krijgt tweede leven

In dit atelier modelleerde Herman Tack de kop van reus Ventie Spoelies, in zijn handen houdt hij een schietspoel die ook de reus vast had. © XC
Redactie KW

De reus van de Vichtse textielnijverheid Ventie Spoelies zag 35 jaar geleden het levenslicht. De reus werd gemaakt als uithangbord voor Vehta, een kunstvereniging voor plastische kunst en textiel. Momenteel ligt de reus in de hangar van de technische dienst van de gemeente aan de Klijtberg. Herman Tack gaf de Vichtse reus destijds een gezicht.

Herman Tack, 72 jaar oud, is een man uit de textielsector. Hij werkte jaren als verkoper voor Bekaert Textiles in Waregem maar hij coördineerde ook het ontwerpen van stoffen. In de woonkamer hangen tal van schilderijen van schaars geklede dames. “Mijn man is altijd al creatief bezig geweest. Dat schilderij heeft hij zelfs gemaakt als decorstuk voor een toneelgroep”, vertelt zijn vrouw Sonja Vanleeuwen (69) uit Vichte.

Herman maakte deel uit van een groep die hij met een knipoog de ‘drie musketiers’ noemt. Zoals ook in de roman waren ze met vier, samen lagen zij aan de basis van de reus en de bijhorende tentoonstelling. Faust Deslé, Hilde D’Haeseleer, Herman Tack zelf en de intussen overleden Lieven Steenhout organiseerden samen de biënnale Vehta. Hiervoor werden internationale kunstenaars uitgenodigd om werken in textiel te maken en die daar tentoon te stellen.

Ventie Spoelies

We schrijven 1983. Toen bloeide de textielindustrie in Vichte nog welig. Er waren toen in de gemeente meer dan 4.000 wevers aan het werk. Die tentoonstelling viel letterlijk in het water toen de 17de september een natte herfstdag bleek te zijn.

“Om de tentoonstelling in de kijker te zetten besloten we met z’n vieren een reus te maken”, herinnert Herman Tack zich.

“Het moest een wever worden. Zijn naam, Ventie Spoelies, kwam van de familie Ventie Waantjes, een wever uit Vichte, en Spoelies van een familie die schietspoelen voor de weefgetouwen maakte. De reus was gekleed in een blauwe kiel, gemaakt door Monique Demurie van geweven katoen. Daaronder droeg hij een grijze broek. In zijn handen had hij een grote schietspoel van meer dan een meter, als symbool van de wever.”

“Het hoofd van de reus heb ik hier thuis in mijn atelier uit papier maché gemaakt. Ik had eerst een klein model gemaakt en daarna in het groot gemodelleerd, samen met de handen. Het karkas van de reus hebben Jean-Marie Demiddel en ik uit aluminium gemaakt. We wilden dat hij de grootste zou zijn, zodat hij op zijn doop boven de andere zou uit torenen”, weet Herman. “De reus moest door zijn grootte ook aan wendbaarheid inboeten. Zo werd beslist om een rijdende reus, in plaats van een gedragen reus te maken.”

Kasteelheren

Een groep oud-leiders van de KSA Ter Vichten die zich de Kasteelheren noemen, hebben zich voorgenomen om geld in te zamelen voor de renovatie van de reus. “Het is een heel mooi initiatief maar het zal niet eenvoudig zijn want een heleboel stukken, zoals de handen en de spoel, ontbreken. We moeten hem niet alleen renoveren maar ook een vaste plaats geven, in plaats van een vochtige hangar van de gemeentediensten. Ik wens hen in ieder geval veel succes”, vertelt Herman.

Jaren geleden was er ook sprake van om Ventie een vrouw te geven maar het ging steeds maar bergaf met de textielindustrie waarmee ook de sponsoring wegviel. Ventie Spoelies is bijgevolg vrijgezel gebleven. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier