Vichtenaar Victor Meersseman (11) is nu al een beloftevolle schrijver

© XC
Redactie KW

Victor Meersseman schreef begin juli een nieuw boek op zijn palmares. ‘Mensters het geheim van de nacht’ is een boek over Stijn, een mens die ‘s nachts in een monster verandert. Het boek ligt sinds deze vakantie in de bibliotheek in Vichte. Maar dat is niet het enige boek dat je van de jonge knaap kan terugvinden.

Door Xander Cottens

Stijn is het hoofdpersonage in het boek Mensters – het geheim van de nacht. Overdag is hij een mens, ‘s nachts is hij een monster. Als hij achtervolgd wordt door een kwaadaardige schim spelen zich tal van avonturen af. Het is de inleiding van het laatste boek van Victor Meersseman, een elfjarige jongen uit de Waregemstraat in Vichte.

“Het leukste aan het schrijven van boeken is dat andere kinderen die boeken ook lezen”

Mens en monster

“Het idee kwam toen ik een ovaal tekende met daarin een mens en een monster. Het ding moest een naam hebben en toen kwam menster“, legt Victor uit. Het hoofdpersonage Stijn lijkt een beetje op Victor zelf, zo gaat hij ook met de fiets naar school.

“Maar ook zijn manier van denken gelijkt sterk op de mijne. Dat is gemakkelijker om te zien wat hij zou doen in bepaalde situaties”, vult Victor aan. Mensters is zijn eerste gedrukte boek met kaft, omdat het boek te groot werd om thuis af te drukken.

Alles begon met een schoolopdracht in het derde leerjaar voor het schoolfeest. De leerkracht had gevraagd aan iedereen om een kort verhaal te schrijven van tien lijnen maar dat eindigde met zeven pagina’s.

We spreken over 2015, toen Victor een tweede plaats wist te bemachtigen met een vredegedicht. Victor schrijft boeken over dingen waar nog geen boek over bestaan in de bibliotheek.

Victor houdt van het opbouwen van een fantasiewereld waarin zich tal van avonturen afspelen. Ook zijn mama vindt het straf dat hij het schrijven zo lang volhoudt. “Ik ben heel erg verwonderd over hoe lang hij aan de computer blijft tikken aan een nieuw verhaal. We lezen ook de verhalen na op spellingsfouten. Het is dan leuk om zijn fantasie aan het werk te zien”, vertelt mama Isolde Herremans.

“Het leukste aan het schrijven van boeken is dat andere kinderen die boeken ook lezen. Tine de bibliothecaris laat me elke keer weten hoeveel kinderen het boek gelezen hebben. Die kinderen lezen dat ook helemaal anders, die hebben ook een andere fantasie en dat maakt het zo bijzonder”, vertelt Victor.

Ondertussen heeft Victor al een aantal boeken in de bibliotheek liggen. Het eerste boek heeft als titel 3555 en gaat over de toekomst. Niet veel later verscheen een vervolg op het boek 3555 Tijdshake.

Begin juli kwam het boek Mensters – Het geheim van de nacht uit in de bibliotheek. Lezers die houden van magie, avontuur en roemruchte gevechten kunnen eind 2019 een vervolg op Mensters verwachten.

Victor heeft naast boeken schrijven nog heel wat hobby’s: gitaar spelen, notenleer, atletiek en dictie. Na de vakantie gaat hij voor het eerst naar het middelbaar in het College in Waregem. Hij zou graag een schrijver willen worden maar niet fulltime.

Toneelstuk

“Als ik een uur aan een stuk geschreven heb, dan neem ik wel eens pauze om iets anders te doen. Want ik kan geen hele dag aan mijn bureau zitten”, vertelt Victor.

Wat hij later beroepshalve wil doen, weet hij nog niet. Maar zijn grote droom is om een van zijn boeken opgevoerd te zien. “Ik zou graag mee willen spelen in het toneelstuk én het stuk ook zien”, besluit hij.

De boeken van Victor Meersseman kan je terugvinden in de bibliotheek van Vichte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier