Verwenmoment voor Ieperse kansarme vrouwen

Op foto leden van Soroptimist Club Ieper en leerlingen van haarzorg en bio-esthetiek. (Foto EG)
Redactie KW

Soroptimist Club Ieper organiseerde, samen met Te Goare en Vrouwenhuis, een verwenvoormiddag voor 16 kansarme vrouwen in het kapsalon ‘Sizo’ van het KTA Ieper.

“De leerlingen van de afdeling ‘haarzorg en bio-esthetiek’ kregen vooraf informatie over de zorgen waarmee vele alleenstaande vrouwen kampen. Zo konden zij zich inleven in deze maatschappelijke problematiek. Daarna konden de vrouwen genieten van een frisse haarsnit, manicure en maquillage, uitgevoerd door de laatstejaarsleerlingen van de afdeling haarzorg en bio-esthetiek”, zegt Katie Vandenbussche, voorzitter Soroptimist Club Ieper.

“Voor deze vrouwen was deze voormiddag een uniek moment waarin zij eens extra aandacht kregen en leerden over zelfzorg. Een goede verzorging laat hen immers groeien in hun eigenwaarde, waardoor ze hun problemen beter aankunnen en sterker in de wereld staan. Op die manier willen de Soroptimisten een stem geven aan vrouwen in moeilijkheden.” Tijdens de voormiddag werden de vrouwen verwend met ontbijt, koffie, frisdrank en koffiekoeken. Als afsluiter mochten ze allen iets kiezen uit het winkeltje met haarproducten en verzorgingsmateriaal dat door de laatstejaarsleerlingen gerund wordt.

Reacties

Ophélie Amorison (18) uit Mesen zit in het voorlaatste jaar schoonheidszorg. “Wat we nu in ons kapsalon voor die vrouwen doen, is natuurlijk belangrijk voor hen”, zegt Ophélie. “Ook de infodag die we op voorhand kregen, doet mij toch beseffen dat niet iedereen het zo goed heeft als we allemaal wel denken. Er is hier blijkbaar nog veel verborgen armoede. Belangrijk is dat die vrouwen zich tijdens de verwendag gewaardeerd voelen. Ook al hebben ze het financieel niet breed, ze horen er ook bij en hebben ook hun plaatsje in de maatschappij. Ik ben heel tevreden dat ik kan meehelpen om hen een verwenmoment te bezorgen. Ze voelen zich extra in de watten gelegd. Een gevoel dat ze wellicht anders nooit zullen hebben. Ik vind dit een heel mooi gebaar van de Soroptimisten.”

An Vanden Brande (42) woont in de Oude Vaartstraat en heeft financiële problemen. “Ik was onthaalmoeder en ben weggegaan van bij mijn partner”, vertelt An. “In 2005 werd ik postbode in Ieper. Tussen 2010 en 2015 nam ik loopbaanonderbreking omdat ik mijn taak als onthaalmoeder verder wou zetten. Toen de locatie wegviel, zat ik zonder werk. Ik werd 9 weken geschorst door de RVA en ik ben gaan aankloppen bij het OCMW voor een leefloon. Mijn spaargeld was op. Ik krijg nu 900 euro per maand. Daarvan moet ik 500 euro huishuur betalen en 120 euro alimentatiegeld voor mijn dochtertje Fran (9). Met het bedrag dat overschiet, kom ik niet rond. Ik ga ook naar de Voedselbedeling in Ieper. Dit initiatief is enorm goed. Ik kan mij dat anders niet veroorloven.”

Kelly Reynaert (16) uit Geluveld zit in het vijfde jaar schoonheidszorg. “Ik ben tevreden dat ik mee kan helpen om die mensen een leuke verwenvoormiddag te bezorgen”, zegt Kelly. “De achtergrond van die mensen ken ik niet en ik vraag er ook niet naar. Als ze er zelf over praten, luister ik wel. Eigenlijk weten we heel weinig over de armoedeproblematiek, soms naast onze eigen deur bij manier van spreken. Ik denk dat zoiets iedereen kan overkomen. Die vrouwen kiezen er niet voor om in financiële problemen te komen. Meestal is het te wijten aan een scheiding, ziek worden en werkloos zijn. Bovendien voelen ze zich dan ook nog heel erg eenzaam. Een bijkomend probleem is dat ze hun verhaal zo moeilijk kwijt kunnen en daar hebben ze blijkbaar toch behoefte aan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier