Verruimde kans op een starterspremie in Torhout

De strijd tegen de leegstand is voor de stad een prioriteit. © Foto JS
Johan Sabbe

Het reglement van de starterspremie van 5.000 euro voor handelszaken wordt bijgestuurd met de bedoeling de leegstand van winkelpanden beter te kunnen aanpakken. Er wordt ook een innovatiepremie van 1.500 euro gelanceerd.

Het komt er voor de starterspremie op neer dat het zogenoemde winkelhart verruimd wordt. Er worden heel wat straten en straatdelen aan het huidige lijstje toegevoegd, waar beginners recht krijgen op de starterspremie van 5.000 euro. “Specifieke winkels met een bepaald aanbod dat Torhout momenteel nog niet heeft maar dat hier welkom zou zijn, kunnen bovendien van een innovatiepremie van 1.500 euro genieten”, aldus waarnemend burgemeester Kristof Audenaert. “Die innovatiepremie kan ook toegekend worden als die nieuwe, unieke zaken zich niet in het genoemde winkelhart bevinden. Uiteraard dient de aanvrager van een premie voldoende facturen te kunnen voorleggen en een dossier in te dienen. We zullen er sowieso op toezien dat er zich geen misbruiken voordoen.”

Op vraag van de socialisten zal er wellicht nog een derde premie in het leven geroepen worden. “We pleiten ervoor dat een degelijke superette die op een wijk van start wil gaan, ook van een financieel duwtje in de rug kan genieten”, zegt SP.A-gemeenteraadslid Paul Dieryckx. En daar heeft Kristof Audenaert duidelijk oren naar.

Intussen wordt er vanuit de stad met de eigenaars van leegstaande winkelpanden onderhandeld om de huurprijzen te doen zakken. “Ik heb de indruk dat de prijzen effectief stilaan dalen”, aldus de burgemeester. “Alleen in de dichte omgeving van de Markt blijven ze gemiddeld hoog. Er bestaat bovendien een leegstandsbelasting als stok achter de deur.”

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier