Verouderde kapel in Pittem krijgt nieuw leven dankzij vriendengroep

Op de foto zien we v.l.n.r. Willy Deconinck, landbouwer Koen De Witte, Pierre Vandenheede, Frans Demaré uit Tielt en Freddy De Ceuninck. © Foto Nele
Redactie KW

Aan de hoek van de Damstraat en de Willekomstraat stond er een oude kapel. Enkele vrienden konden het niet langer aanzien dat die er triest bij stond. Ze braken de oude kapel volledig af en bouwden een gloednieuw exemplaar.

De oude kapel stond al jaren te verkommeren en daar had Pierre Vandenheede uit Doomkerke heel veel moeite mee. Telkens als hij langs de hoek van de Damstraat en de Willekomstraat reed, merkte hij op hoe erg de kapel er aan toe was. Pierre is de man die de afbraakwerken op gang trok. Samen met enkele vrienden bouwde hij een gloednieuwe kapel. “Ik was boekhouder van beroep en woon in Doomkerke”, vertelt Pierre. “Beroepshalve kwam ik meerdere keren langs de Damstraat voorbijgereden. Ik merkte telkens het bouwvallige kapelletje op. Het verkeerde in bijzonder slechte staat en was dringend aan een restauratiebeurt toe. Ik ben van oordeel dat een kapel de nodige aandacht verdient en dat een kapel met respect behandeld moet worden. Dit kapelletje kreeg geen aandacht en ik besloot om daar verandering in te brengen.”

Pronkstuk

Het doel was heel simpel. “Ofwel moest de kapel gerestaureerd worden ofwel volledig afgebroken om daarna een nieuwe kapel te bouwen”, gaat Pierre verder. “Ik nam contact op met de gemeente en zij bezorgden mij de namen van Freddy De Ceuninck en Willy Deconinck. Ik nam contact op met de twee heren en zij wilden meestappen in mijn voorstel. Het is namelijk zo dat ik niks af weet van bouwwerken en Freddy en Willy waren daar meer van op de hoogte. We besloten om de oude kapel volledig af te breken en op dezelfde plaats een nieuwe te bouwen. Ik koos ervoor om alle materialen te bekostigen. Freddy en Willy gingen op zoek naar extra personen die wilden meehelpen.”

De oude kapel zag er echt niet meer uit.
De oude kapel zag er echt niet meer uit.© Foto Nele

“Dichtbij het kapelletje woont landbouwer Koen De Witte. Ik contacteerde Koen en hij stemde onmiddellijk in om mee te helpen”, neemt Freddy De Ceuninck over. “We mochten zijn loods gebruiken om wat materialen in op te bergen en hij hielp volop mee waar hij kon. De voorbereidingen gebeurden door Willy en ook Frans Demaré uit Tielt hielp met plezier mee. In groep gingen we van start. We bouwden twee en een halve dag aan het kapelletje. Misschien klinkt dat niet zoveel, maar de voorbereidingen duurden heel wat langer. Daarbij komt ook nog dat het weer ons goedgezind was.”

Hechte vriendengroep

“Nu is het kapelletje af en het straalt van geluk. Binnenkort plaatsen we nog wat bloemen en enkele groene struiken en als laatste kunnen we het nieuwe pronkstuk laten inwijden. Wij zijn Pierre heel dankbaar voor zijn voorstel en sponsoring. We beleefden mooie momenten en het leuke van dit alles is dat we een hechte vriendengroep geworden zijn, die heel trots is op het resultaat.”

(Nele Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier