Verhitte reacties op ‘welzijn’ van dieren op Paardenmarkt in Torhout

Op de Markt stonden er paarden urenlang zonder beschutting. Wat dierenliefhebbers zoals Sofia Anessiadis tegen de borst stootte. © Foto JS
Johan Sabbe

Een loden hitte en de Torhoutse Paardenmarkt: de ideale combinatie is het allerminst. Dat viel vorige zaterdag te merken tijdens de 41ste editie van het initiatief. Het organisatiecomité en het stadsbestuur hadden weliswaar voor watercontainers en waterbakken gezorgd, maar heel wat paarden stonden hoe dan ook uren in de felle zon. Wat tot verhitte en verontwaardigde reacties leidde bij dierenvrienden.

Zangeres Sofia Anessiadis (26), dochter van Leen Vanhecke van het Griekse Eethuisje Socrates in de Oostendestraat, is bij het grote publiek bekend sinds haar finaleplaats in het VTM-programma The Voice in het voorjaar van 2016. Ze postte op Facebook een filmpje en foto’s van dieren die tijdens de Paardenmarkt geen beschutting én te weinig water kregen. Haar post werd meteen zo’n vierduizend keer gedeeld en veroorzaakte een storm van protest.

“Voor alle duidelijkheid: ik wou niet specifiek tegen iemands schenen schoppen”, vertelt Sofia erover. “Ik wou alleen maar mijn gevoelens over de situatie uiten. Dat zovelen reageerden, toont aan dat de meeste mensen om het welzijn van dieren geven. Gelukkig maar! Ik wil beklemtonen dat ik het zeker niet over álle aanwezige paarden had. Er waren dieren die wél goed verzorgd werden en een mooie plaats in de schaduw kregen. Maar ik heb helaas ook tal van paarden gezien – onder meer op de Markt – die er zowat de hele dag stonden zonder beschutting en die bovendien niet veel water kregen. Ik heb van andere bezoekers gelijkaardige getuigenissen gehoord. Bepaalde paarden vertoonden trouwens wonden en hadden onverzorgde hoeven. Ook bij de schapen brak mijn hart. Bij een aantal zag ik weliswaar parasols, maar dat hielp niet echt. Ze stonden zwaar te hijgen.”

Frustraties uiten

“Ik was als kind een groot paardenliefhebber en ben dat eigenlijk nog altijd”, vervolgt Sofia. “Ik deed toen zelfs aan ruitersport. Maar naarmate ik ouder werd, besefte ik dat de toestand waarin sommige paarden zich bevinden totaal niet oké is. Ik was aanvankelijk overigens niet van plan om naar de Paardenmarkt te gaan, maar aangezien ik bij mama’s Grieks restaurant in het centrumdeel van de Oostendestraat woon en besefte dat er paarden in nood verkeerden, heb ik dan maar flessen water gekocht. Ik ben zoveel mogelijk rondgegaan om dieren te drinken te geven. Ik heb dus zeker niet lijdzaam toegekeken.”

“Voor mijn part mag de Paardenmarkt geschrapt worden. Al weet ik natuurlijk niet wat dat inhoudt voor de paardenhandelaars. Als die markt toch een noodzaak blijkt te zijn, hoop ik dat er doortastende maatregelen komen, in elk geval als er op voorhand grote hitte voorspeld wordt. Ik wou met mijn Facebookpost gewoon mijn frustraties uiten en duidelijk maken dat ik dit niet duldbaar vind. Ik hoop dat de stad er in de toekomst rekening mee zal houden. Als Torhout zich een paardenstad wil noemen, dan moet er voldoende respect ten aanzien van de dieren getoond worden. Anders doen we onze naam oneer aan.”

Watervoorzieningen

Schending van dierenwelzijn of toch wat over het paard getild?

Schepen van Land- en Tuinbouw Hans Blomme: “We hadden in totaal op negen locaties in de stadskern watervoorzieningen geïnstalleerd, telkens met een radius van ten hoogste 150 meter wandelafstand: zes watercontainers en drie waterbakken. De twee inspecteurs van Dierenwelzijn Vlaanderen die aanwezig waren, hebben voorzitter van het organisatiecomité Willy Vanhooren en mij gevraagd naar de maatregelen inzake waterbevoorrading en we hebben ze toegelicht. Daarna zijn ze op pad gegaan in het stadscentrum. We hebben hen gevraagd om ons de eventuele onregelmatigheden direct te melden, maar we hebben hen niet meer gehoord.”

“We hebben niet overwogen om het evenement te annuleren, gezien de grote paardenkennis van voorzitter Willy en zijn comité. Andere belangrijke evenementen met paarden in Knokke en Moorslede werden evenmin afgelast.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier