Vergroening van het stadscentrum in Oostende van start

Zo zal het Wapenplein er finaal gaan uitzien. © JRO
Redactie KW

Dinsdag startten de voorbereidende werken op het Wapenplein voor de vergroening van het stadscentrum in Oostende. In totaal zullen 46 nieuwe bomen het stadscentrum sieren.

Het Wapenplein is het kloppend hart van het centrum, daar komen drie grote Plantanen. “De bomen zullen het plein extra accentueren”, legt schepen van openbaar domein, Jean Vandecasteele uit. “Bovendien zijn ze goed windbestendig wat wel een noodzaak is aan onze Belgische kust. Ze zorgen eveneens voor een nieuw ecosysteem. Ze houden water vast en helpen zo ook wateroverlast voorkomen, daarnaast houden ze ook fijn stof vast. Ze zorgen letterlijk voor meer leven in de stad.”

Het planten van de bomen vragen enige inspanning. “Grote bomen hebben in verhouding evenveel ruimte nodig onder de grond als boven de grond. De wortels hebben die ruimte nodig voor de stabiliteit en om voldoende water en voedsel op te nemen. Voor de bomen wordt een ondergrondse groeiplaats voorzien in bomengranulaat met lava. Het wordt een heel secuur werk aangezien elke vierkante meter verhard is en er heel wat leidingen lopen“, aldus de schepen.

Lies Van Lierde en Jessie Willaert van de directie openbaar domein en burgemeester Johan Vande Lanotte en schepen Jean Vandecasteele gaven het startschot voor de vergroening van het stadscentrum.
Lies Van Lierde en Jessie Willaert van de directie openbaar domein en burgemeester Johan Vande Lanotte en schepen Jean Vandecasteele gaven het startschot voor de vergroening van het stadscentrum.© JRO

Ondertussen werd ook gestart in de Jozef II-straat met het maken van twee plantvakken. Het maakt deel uit van de vergroening van de stad. In totaal worden zo 46 bomen geplant. Het Wapenplein krijgt drie Plantanen, de Jozef II-straat krijgt acht zuilvormige Lepen en een Struikklimop. In de omgeving van de Sint-Petrus-en-Pauluskerk komen dan weer drie winterlindes; een Hollandse linde, drie Venijnbomen en een Smeerwortel. De Langestraat krijgt drie Steeneiken en een Ligister. In de Hofstraat komen twee Steeneiken en een Liguster en de Boekareststraat krijgt twee zuilvormige Lepen en een Olijfwilg. Daarnaast komen in de Dekenijstraat, de Kerkstraat en de Christinastraat nog Veldesdoorns, een Japanse Zegge, Struikklimop en zuilvormige Lepen. De kostprijs voor de vergroening wordt geraamd op 725.000 euro.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier