“Vergeet wiet, cocaïne is in Kortrijk het probleem”

Axel Vandenheede

In de regio Kortrijk-Waregem werden er de afgelopen drie jaar liefst 70 cannabisplantages ontmanteld. Dat blijkt uit cijfers die onze redactie kon inkijken. Kortrijk spant in West-Vlaanderen de kroon: vorig jaar werden twaalf dergelijke plantages opgerold, het jaar daarvoor elf. Politie en parket nuanceren echter en Kompas signaleert een probleem rond een andere drug: cocaïne.

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier ‘Cannabis in West-Vlaanderen’.

Cannabis is en blijft een populaire softdrug. Bij de vzw Kompas, een behandelingscentrum voor druggebruikers, is te horen dat er in Kortrijk veel cannabis wordt gebruikt. “Er wordt veel geëxperimenteerd met deze softdrug”, stelt directeur Jan Theuwen. “Dat merken we bij Kompas maar al te goed: we bieden als organisatie ambulante zorg (zorg waarbij de hulpverlener naar de patiënt toe gaat, red.) aan 300 tot 350 verschillende personen en de helft van hen gebruikt cannabis. We merken daarom ook een stijgende vraag naar hulpverlening als het om deze problematiek gaat.”

“Nog steeds woedt de discussie of het gebruik van cannabis al dan niet schadelijk is voor de gezondheid“, vervolgt de directeur. “Er zijn veel voor- maar ook veel tegenstanders. In elk geval is het zo dat de dosissen die gebruikt worden de laatste tien jaar fors zijn gestegen. Dat brengt een aantal niet te onderschatten problemen met zich mee. Ik denk aan opstoten van depressie, maar ook aan mensen die op het psychotische af reageren nadat ze cannabis hebben gebruikt. “

belachelijk goedkoop

Overigens is wiet niet de enige drug die in het Kortrijkse populair is. “De laatste vijf jaar is het aantal heroïnegebruikers licht gedaald, cocaïne en speed zijn daarentegen meer in trek. Vroeger was cocaïne een drug voor de meer welvarende mensen, maar dat is veranderd: cocaïne is de laatste jaren goedkoper geworden. Al is heroïne vandaag eerlijk gezegd bijna belachelijk goedkoop.”

“Cocaïne is volgens ons zo populair omdat het een product is dat je actiever maakt. Ik denk dat deze drug meer aansluit bij een aantal behoeftes dat mensen hebben. Heroïne is dan weer een verdovende drug. De internationale handel spitst zich ook meer toe op cocaïne”, besluit Jan Theuwen, die met Kompas meer dan zijn werk heeft in de regio. “We hebben niet alleen 300 tot 350 patiënten in de ambulante zorg, in de regio doen we ook nog eens bijna 150 opnames per jaar, waarvan er een 25-tal in de Kier gebeuren. Verder is er almaar meer nood aan speciale programma’s voor doelgroepen: we hebben bijvoorbeeld een programma aan huis voor jongeren en een programma voor zwangere vrouwen.”

Wat cannabis betreft is de vraag of er door het stijgende gebruik ervan ook meer plantages worden opgezet. “Er is geen merkbare stijging van het aantal professionele plantages in Zuid-West-Vlaanderen”, aldus parketwoordvoerder Karlien Ververken.

zes stuks in kuurne

“Bovendien gaat het vaak om iemand die voor eigen gebruik één of meerdere planten heeft. Tot slot is het niet verwonderlijk dat er in Kortrijk de afgelopen jaren de meeste drugsplantages werden gevonden: deze stad is een van de dichtst bevolkte in onze provincie.”

Behalve Kortrijk maken ook Kuurne en Lendelede deel uit van politiezone Vlas. Daar werden de afgelopen drie jaar respectievelijk zes en één drugsplantage ontmanteld. Kijken we naar PZ Mira, waartoe Waregem, Anzegem, Avelgem, Zwevegem en Spiere-Helkijn behoren, dan komen we in drie jaar aan 26 ontmantelde plantages. In 2016 werden acht plantages opgerold waarvan vijf in Waregem. In PZ Gavers tot slot werd in Harelbeke en Deerlijk telkens één plantage opgerold. In 2015 (3) en 2014 (5) waren dat er meer.