Verenigde Brandweer Muzikanten zoeken nieuwe klaroenblazers

19/05/18 om 13:45 - Bijgewerkt op 17/05/18 om 13:41

Voor de fusies van de brandweerzones beschikte zowat elke brandweerpost over zijn eigen fanfare. Vandaag is dat sterk afgenomen. De klaroenblazers zijn zelfs met uitsterven bedreigd. Niet echter bij de brandweermuzikanten uit Lauwe en Zwevegem. Die slaan al dertien jaar de handen in elkaar om samen plechtigheden op te luisteren. Over vurige noten en een brandend muzikaal hart.

De geschiedenis leert ons dat de klaroenblazers enorm belangrijk waren voor de toenmalige brandweer. Omdat radiocommunicatie nog niet bestond, was het de klaroenblazer die de bevelen van de officier doorgaf met trompetgeschal. Hoewel deze later plaats moesten makenn bleven in de meeste brandweerkorpsen de muziekkorpsen bestaan. Ze waren het visitekaartje van de brandweerpost bij diverse gelegenheden of zorgden voor het nodige ceremonieel karakter tijdens de vaderlandse plechtigheden. Tot op vandaag is dit nog altijd het geval.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!