Veldegemse Orde van de Stropers maakt zich klaar voor carnavalstoet op 17 maart

Staand zien we secretaris Filip Blomme, ceremoniemeester Giudo Vercruysse, Prinses West-Vlaanderen Daphné Vandenbon, Prins Miguel Dewitte en voorzitter Roland Vandenbon. Onderaan zien we kandidate Prinses West-Vlaanderen Heidi Verhaeghe, kandidate Prinses Carnaval Orde van de Stropers Kaithlyn Claeys en Karlien Decloedt van de Orde van de Stropers. © (foto BC)

De Orde van de Stropers heeft weer 30 carnavalswagens naar Veldegem gelokt die op zondag 17 maart de straten van Veldegem zullen sieren tijdens de 57ste editie van de carnavalstoet. Voorzitter Roland Vandenbon is er helemaal klaar voor: “Carnaval in Veldegem is voor mij dé hoogdag van het jaar. Ik zou deze dag niet willen missen voor alle goud van de wereld.”

Roland Vandenbon maakt ons meteen duidelijk hoeveel het carnaval in Veldegem voor hem betekent. “Zelf als mijn huis in brand zou staan, vertrek ik nog naar de stoet. Daar is geen twijfel over mogelijk, de stoet wil ik absoluut niet missen.”

Zijn vrouw Karlien Decloedt knikt. “En zeggen dat Roland het hele carnavalsgebeuren door mij leerde kennen. Nooit had ik gedacht dat hij de carnavalsmicrobe zo hard te pakken zou krijgen. Had ik het maar op voorhand geweten hé”, lacht Karlien, wiens 81-jarige moeder Laurette Degrande het oudste lid is van de Orde van de Stropers. Ook zus Karien laat het carnaval niet aan zich voorbijgaan. “Het klopt wat Karlien zegt”, valt Roland bij. “Als mijn vrouw mij niet vindt, dan weet ze dat ik hier in de schuur van landbouwer Joris Deschepper in de Veldegemsestraat aan de carnavalwagens aan het werken ben.”

De kinderen hebben de microbe ook te pakken. Dochter Daphné is momenteel zelfs Prinses Carnaval van West-Vlaanderen. En dat is duidelijk te zien aan de praalwagens. Die staat helemaal in het teken van haar titel én badeendjes. “Dat thema heb ik gekozen omdat ik iets heb met eendjes. Zelfs in mijn mailadres gebruik ik het woordje eendje“, aldus de West-Vlaamse Prinses Carnaval. Haar vriendin Kaithlyn Claeys is trouwens kandidate Prinses Carnaval bij de Orde van de Stropers. De Orde heeft zelf ook een prins: Miguel Dewitte uit Torhout.

Absolute hoogdag

De Orde gaat zondag eerst nog carnaval vieren in Torhout en dan volgende week zondag 17 maart is het aan hen. “De voorbereiding is een hele klus, maar we zijn goed op elkaar ingespeeld. Ons bestuur bestaat uit vaste waarden: secretaris Filip Blomme, ceremoniemeester Guido Vercruysse en ik als voorzitter”, vervolgt Roland. “Voor mij kan het niet snel genoeg 17 maart zijn. Carnaval is dé hoogdag van het jaar voor mij. Niemand pakt me dit af.

De carnavalstoet in Veldegem lokt nog altijd enorm veel volk naar het dorp. Mensen vinden het hier een feest waar je nog echt leute mag maken. Want hier mag tenminste nog iets: met confetti en snoep gooien, is toegelaten. Iets wat in veel andere steden en gemeenten niet meer mag”, besluit Roland Vandenbon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier