Veel volk voor infoavond van protestcomité tegen windmolens in Poperinge

Redactie KW

Honderden mensen woonden de infoavond bij van het protestcomité tegen de 2 geplande windturbines van 200 m op en bij de industriezone.

Het pas opgerichte protestcomité Leefbaar Poperinge hield maandag een infoavond in een loods van Wybo Transport aan de Europalaan bij de industriezone van Poperinge. Er waren honderden mensen aanwezig. “Zo’n opkomst hadden we niet verwacht”, vertelt Carole Parmentier (39), medeoprichtster van het comité. “We konden de aanwezigen duidelijke en correcte info geven rond de plaatsing van deze 2 windturbines. Niet iedereen beseft even goed wat de gevolgen zijn. Ik woon in een cirkel van 100 m, waardoor ik geluidsoverlast, slagschaduw, waardevermindering van mijn woning en een lager rendement van mijn zonnepanelen zal ondervinden.”

Er staan nu al een 4 windturbines van 140 m op de industriezone. “De dichtste bevindt zich op 500 m van mijn huis. Daar heb ik voorlopig niet al te veel last van”, aldus Carole. “Een 20-tal bewoners van de industriezone en een 100-tal centrumbewoners zullen overlast ondervinden van de nieuwe windturbines. De slagschaduw zal tot over de stadsring reiken.”

We wonen op 35 km van de zee. Daar is plaats genoeg om zulke windmolens te plaatsen

Net als tijdens de infoavond tegen de plaatsing van 2 windmolens op de grens van Passendale en Westrozebeke vorig jaar namen ervaringsdeskundigen en experten het woord. Er werden filmpjes getoond van overlast in woonkamers en er stond een simulatie van een windturbine, waardoor de aanwezigen de grootte konden inschatten ten opzichte van wagens en de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Na de infoavond begeleidde het comité aanwezigen bij het opmaken van bezwaarschriften.

“Wij willen liever voorkomen dan achteraf jarenlang te procederen. De windmolens zijn 200 m hoog en hebben een rotordiameter van 114 m. We wonen op 35 km van de zee. Daar is plaats genoeg om zulke windmolens te plaatsen. We hebben al een 25-tal bezwaarschriften, maar we hopen na de infoavond op veel meer.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier