Vandalisme in kerststal Poelkapelle : dader ontmaskerd

© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Nadat een vandaal zaterdagnacht een beeld in de kerststal bij de kerk van Poelkapelle vernielde, wierp om een zoektocht naar de dader via Facebook meteen vruchten af. “De man in kwestie beloofde intussen om de schade te vergoeden”, zegt Hans Vanthourenhout van Poelkapelle in Actie.

Zaterdag vond op het Guynemerplein de jaarlijkse kerstmarkt van Poelkapelle plaats. Die nacht werd ook het kerststalletje gevandaliseerd. “Ik zag het pas dinsdagmorgen omdat de traditie wilt dat Jezus pas in de kribbe mag liggen op kerstdag. Daar zag ik dat het beeld van Jozef volledig van het voetstuk was afgerukt. Ook de afsluiting was beschadigd”, vertelt Hans Vanthourenhout van Poelkapelle In Actie, het comité dat ook de kerstverlichting hangt in het dorp. “Nadat we het ontdekten, hebben we op Facebook een foto geplaatst met een oproep naar getuigen. Dat werd massaal gedeeld. Vanmorgen kregen we een anonieme tip. Ook via andere kanalen kwam dezelfde naam verscheidene keren naar voren. We hebben die persoon gecontacteerd en hij is bereid om de schade te betalen.”

Geen pubers

Aanvankelijk dacht men dat het beeld vernield raakte nadat iemand het probeerde te stelen, maar uiteindelijk blijkt het om willekeurig en zinloos vandalisme te gaan. “Was het een dronkemansbui of stoer gedrag? Ik weet het niet. Het gaat ook niet om pubers, maar om een volwassen persoon. Blijkbaar waren er enkele getuigen dat persoon effectief die schade toegebracht.”

Poelkapelle In Actie zal dan ook geen klacht indienen bij de politie tegen de vandaal. “Voor we aangifte wilden doen, kozen we ervoor om persoonlijk contact te zoeken met de persoon in kwestie. Mocht hij ontkend hebben of geweigerd hebben de schade te betalen, dan zouden we wellicht wel naar de politie gestapt zijn. Dat is niet gebeurd, dus hebben we de afspraak gemaakt om geen klacht in te dienen. We zullen hem ook niet aan de schandpaal nagelen door zijn naam bekend te maken op de sociale media of aan de pers”, vervolgt Hans Vanthourenhout. “Het kostenplaatje is niet min. De volledige set kochten we een tweetal jaar geleden in Scherpenheuvel voor 1.700 euro. Het beeld was gemaakt van polyester. De persoon zal moeten 980 euro ophoesten.”

Happy end

Uiteindelijk kent het verhaal dus een goed einde. “Het is straf hoe snel sociale media werken. In minder dan 24 uur vonden we de dader. Gelukkig maar, want voor ons is het niet leuk om vast te stellen dat het harde werk dat we met het comité vrijwillig doen kapot gemaakt wordt. Het was de eerste keer in twintig jaar dat we met dergelijk vandalisme te maken kregen. Eerder was er wel al eens stormschade aan de kerststal. De middelen om Poelkapelle tijdens de eindejaarsperiode gezelliger te maken komen van onze ontbijtactie, die we traditioneel organiseren tijdens Poelkapelle kermis in september.

Ook de nieuwe beelden kochten we in december 2016 met dat geld aan. Dit jaar was er geen ontbijtactie omdat we zijn teruggevallen van vijf naar drie leden: mezelf, Jan Decruyenaere en Pascal Vandeputte”, besluit Hans Vanthourenhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier