Vanaf april kan je ontsnappen uit de oude post in Izegem

Peter Van Vooren (links) en Fabrice Vandenbogaerde testen de elektrische stoel in de escape room in de oude post in Izegem. (foto Frank) © (foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Wie denkt dat de enige gevangenis op Izegemse bodem het ‘cachot’ in het oud-gemeentehuis van Kachtem is, heeft het bij het verkeerde eind. Vanaf april openen de deuren van The Game Post, een Escape Room in gevangenisthema in de kelders van het oude postgebouw.

De oude post op de hoek van de Baron de Pélichy- en Roeselaarsestraat is aan een heropleving bezig. Modezaak Outrance Fashion palmt het gelijkvloers in en vanaf volgende week kunnen avonturiers er zich laten opsluiten in de nieuwe Escape Room The Game Post. Jeugdvrienden en leerkrachten Peter Van Vooren (38) en Fabrice Vandenbogaerde (40) bedachten een reeks inventieve puzzels waar bezoekers zich het hoofd over moeten breken in een poging om uit de gloednieuwe gevangenis te ontsnappen.

“Zelf heb ik al wat ervaring met het bouwen van gepersonaliseerde en pop-up escape rooms”, vertelt Peter. “Daarnaast ben ik coördinator van de Wevelgemse Spellenclub 13, die een catalogus van 1.000 gezelschapsspelletjes heeft. Fabrice is er ook lid van. Hij is de maker van de bordspellen ‘Warlock’ en ‘Papà Paolo’, die door Quined Games uitgegeven zijn. We hebben dus al wat ervaring op het vlak van spelletjes en hopen daar in Izegem een volgend hoofdstuk aan te breien.”

Het was aannemer Dimitri Vandorpe, eigenaar van het oude postgebouw, die van het duo hoorde en besloot hen te contacteren. “Hij vroeg zich af wat de mogelijkheden voor een escape room in Izegem waren”, vertelt Fabrice. “Na een eerste bezoek waren we meteen gecharmeerd door het potentieel van dit gebouw. We besloten in de kelder een escape room in een gevangenisthema uit te bouwen. Een jaar geleden zijn we van start gegaan. Na ettelijke – vaak avond- en nachtelijke uren – zijn we blij dat The Game Post eindelijk open kan gaan.”

Cellen

Wie de escape room betreedt, wordt dus opgesloten met Peter of Fabrice als bewaker. “Het verhaal achter The Game Post is de legende van Gotham Steep”, vervolgt Peter. “Er is daarin sprake van een Britse baron die zich ooit in kasteel Blauwhuis kwam vestigen. Samen met hem ondernamen ook drie duistere types de oversteek. Ze maakten hem het leven zuur en maakten uiteindelijk ook zijn goudstaven buit. De gevangenis onder de oude post biedt enkele hints, maar om het geheim te onthullen moeten ze zich in de gevangenis laten opsluiten.”

Bezoekers kunnen zich in groepjes van minimum vier en maximum acht personen inschrijven. Bij het begin van het spel komen ze in twee aparte cellen terecht. “Ze zullen moeten samenwerken om alle puzzels op te lossen en de sloten open te breken”, vertelt Fabrice. “We werken daarbij met verschillende moeilijkheidsgraden. In het eerste niveau zijn er slechts acht sloten open te maken en krijg je 75 minuten de tijd. Het tweede niveau biedt tien sloten. Het derde niveau is voor experts en meesterdieven en biedt 18 sloten om te kraken. Dat laatste zal een pittige uitdaging worden, maar we wilden een escape room maken die zowel voor beginnelingen als ervaren spelers leuk is om te spelen.”

Verschillende moeilijkheidsgraden maken het voor iedereen haalbaar

De escape room is alvast als een echte gevangenis ingekleed. “Wie een escape room maakt, moet er dan ook volledig voor gaan”, vindt het duo. “In sommige escape rooms hangen ze enkel wat posters aan de muur, wij gaan voor een hele belevenis. We hebben een jaar hard gewerkt om eigen celdeuren te maken en alle puzzels te bedenken. We hebben er ondertussen al wat sessies met testgroepen op zitten om er voor te zorgen dat alles perfect draait eens we open zijn. Een van de leukste blikvangers? Ongetwijfeld onze elektrische stoel, maar veel mogen we daar nog niet over verklappen.”

Naast de escape room willen Fabrice en Peter op termijn ook andere spelletjes aanbieden. “We krijgen daarvoor de tussenverdieping en bovenste verdieping van de oude post ter beschikking”, zeggen ze. “We denken er onder andere over na om met een stadsspel te beginnen. Dat organiseren we nu al in Kortrijk. Daarbij verstoppen we puzzels en hints in de stad en de spelers volgen daarbij een uitgestippeld parcours. We zouden graag een samenwerking met lokale zelfstandigen opstarten om het nog interessanter te maken. Ook een samenwerking met stadsmuseum Eperon d’Or behoort tot de mogelijkheden. Als zij het zien zitten zouden we met plezier een klein escape-spel voor hen kunnen bedenken dat daar kan gespeeld worden. Ook voor teambuildingactiviteiten zal je bij ons terecht kunnen. Je hoort het: we hebben nog heel wat leuke ideeën, maar nu zijn we vooral blij dat we met The Game Post van start kunnen gaan.” (vadu)

Binnenkort gaat de website www.thegamepost.be online. De escape room reserveren kan via Peter op 0485 99 79 63 of Fabrice op 0497 53 59 47. Een sessie op het makkelijkste niveau kost 20 euro per persoon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier