Vama Veche verdwijnt en gaat op in twee gloednieuwe zomerfestivals

SIGNAAL wordt het eerste radiofestival van Vlaanderen. © Davy Coghe
Redactie KW

SIGNAAL in Brugge wordt tijdens het eerste weekend van juli het allereerste radiofestival in Vlaanderen. Het Entrepot gaat de zomer afsluiten met een nieuw (kunsten)festival op en rond zijn site, waarvoor nog een naam gezocht wordt. “Naar jongeren toe – onze doelgroep – is dit een immense stap vooruit”, stelt Wannes Fremaut, coördinator van Het Entrepot.

Twaalf edities lang was Vama Veche de vaste afspraak met Het Entrepot bij het begin van de zomer. Aanvankelijk weinig succesvol in het havengebied, maar na enkele edities bijzonder succesrijk in het Astridpark. “Daar komt een einde aan, want Het Entrepot gaat een vernieuwde festivalzomer tegemoet die nauwer moet aansluiten met onze werking, onze missie en onze opdracht”, zegt Wannes Fremaut, coördinator van Het Entrepot. “Eind vorig jaar werd onze nieuwe beleidsnota voor de periode 2020-2025 opgesteld. Eén van onze belangrijkste ambities is om de participatiegraad van jongeren te verhogen bij alles wat we doen. Daarom lanceren we tijdens het eerste weekend van juli SIGNAAL, het allereerste radiofestival in Vlaanderen. Het zal in en rondom de studio van Villa Bota plaatsvinden.”

Vama Veche houdt ermee op.
Vama Veche houdt ermee op.© Facebook

Gading

De zowat 80 vrijwillige radiomakers van Villa Bota zullen niet alleen artiesten en bands programmeren, maar ook live radioreportages op het festivalterrein maken, podcasts waarin festivalbezoekers aan het woord komen en gastshows van gelijkgestemde radiostations presenteren. “Op die manier zetten we alle troeven in de verf die we binnen Villa Bota in huis hebben”, kondigt Pierter Devriese, verantwoordelijk voor de radiowerking van Villa Bota, aan. “Voor het publiek moet SIGNAAL een gezellig zomerfestival worden, waarin iedereen zijn of haar gading kan vinden”, belooft Jordy Vermote, radiomaker en communicatieverantwoordelijke bij Villa Bota. De festivaldagen worden ook afgesloten met after-parties in de Factor Club.

Kunstenfestival

Deze zomer gaat Het Entrepot ook een tweede nieuw festival in de markt zetten. Voorlopig heeft dat nieuwe kunstenfestival nog geen naam en thema, maar schepen van Jeugd en voorzitter van Het Entrepot Mathijs Goderis (SP.A) roept Brugse jongeren op er mee te helpen bedenken. “We zoeken ook nog steeds technische mensen, fotografen, reporters, aspirant-eventmanagers die mee willen werken. Of jongeren die met ons willen meedenken”, aldus Goderis. “Op die manier verschuiven we het accent van zaken organiseren voor jongeren naar een kader scheppen waarbinnen youngsters zelf aan de slag kunnen gaan.”

Dat nieuwe kunstenfestival zal plaatsvinden van donderdag 29 augustus tot en met zondag 1 september. “We gaan vijf artiesten of collectieven carte blanche geven om een artistiek project uit te werken dat de blikvanger van het festival wordt“, vervolgt Fremaut.

88 voorstellen

De selectie van die ‘gang of five’ verliep niet van een leien dakje, want na een oproep kreeg Het Entrepot maar liefst 88 tot in de puntjes uitgewerkte voorstellen binnen, vanuit Brugge over Brussel tot Amsterdam. “Dit onderstreept nogmaals dat jonge artiesten op zoek zijn naar kansen en die ook graag grijpen”, beweert Fremaut.

Het nieuwe festival zal uit twee delen bestaan. De eventzone aan Het Entrepot wordt de centrale festivalsite. Daarnaast zullen bezoekers een kunstenroute kunnen volgen langs de dokken in de Brugse achterhaven. Op die manier kan iedereen (nogmaals) kennismaken met de werking van Het Entrepot als creatieve vrijhaven. (SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier