Unieke aanpak van Rode Kruis Wielsbeke brengt veel plasma op

Miranda Stevens, Elsie Monserez, Frédéric Depypere, Luc Decoutere, Wim Coudijser, Goedele Renard, Natalie Beirlaen, Jolien Segaert en Olivier Veys schenken regelmatig bloedplasma. © GF
Redactie KW

Het Rode Kruis van Wielsbeke organiseert maandelijks plasmaritten. Dat zijn gezamenlijke uitstappen naar het donorcentrum in Kortrijk om er bloedplasma te geven. “Dat is een minder bekende vorm van bloed geven, maar net zo levensreddend”, duidt Rode Kruis-voorzitter Frédéric Depypere.

Plasma is het vloeibare gedeelte waarin bloedcellen circuleren. “In het plasma zitten levensnoodzakelijke stoffen voor het bloedstollingsproces en de afweer tegen micro-organismen. Met plasmadonatie help je mensen die ernstige stollingsstoornissen hebben door massaal bloedverlies of door bloedziekten”, legt Frédéric uit. Vroeger ging alleen hij plasma doneren. “Na enkele keren kon ik een paar leden aansporen. Nadat we enkele Facebook-posts deden, gingen ook niet-leden van het Rode Kruis mee. Ondertussen zijn er al twintig mensen die graag mee bloedplasma willen doneren.”

Daarom plant de afdeling maandelijks gezamenlijke afspraken met het donorcentrum in Kortrijk. Een donor mag om de twee weken plasma geven terwijl een traditionele bloedgift maar vier keer per jaar kan. “Wie al bloed gegeven geeft, komt in aanmerking om ook plasma te geven. Vaak zetten die mensen die stap niet alleen. In groep is dat iets eenvoudiger en leuker. Het is plezant samen een goede daad te kunnen doen. We spreiden de giften zo dat de plasmagiften de lokale bloeddonaties niet ondermijnen.”

De plasmaritten die het Wielsbeekse afdeling organiseert zijn uniek. Geen enkele andere afdeling van het Rode Kruis organiseert gezamenlijke plasmagiften. “De vraag naar plasma blijft nochtans stijgen. De Dienst voor het Bloed van het Rode Kruis spoort dan ook de lokale afdelingen aan extra inspanningen te doen. In onze regio gaat ook geen enkele afdeling samen plasma geven. Het groepsgevoel kan de plasmagiften een boost geven. Hopelijk volgen andere afdelingen ons voorbeeld”, zegt Frédéric.

In november was de groep dertien donoren groot. Het Rode Kruis van Wielsbeke moet plaatsen reserveren, dus splitste de groep in twee. Toch proberen ze altijd samen te gaan “Op 26 december trekken we opnieuw richting het donorcentrum. Alle geïnteresseerden zijn welkom. Tijdens de kerstperiode is dat een ideale goede daad”, sluit Frédéric af. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier