Uitbreidingsplannen Waregems slotenbedrijf Locinox zorgen voor onrust

Enkele buurtbewoners stopten Locinox met het aanvoeren van aarde samen met de milieupolitie. Op de foto: Alain Deschepper, Kristina Naeyaert (Natuurpunt),Julien Dejaeghere, Roger Terras, Jeanette Balcaen en Christian Debaene. © XC
Redactie KW

Het Waregems bedrijf Locinox, dat sloten en poortenbeslag maakt, breidt uit. De Mannebeek die dit jaar voor overstromingen zorgde, moet daardoor verlegd worden. Buurtbewoners van de aanpalende Schaagstraat vrezen natte voeten als de beek verplaatst zal worden.

“Manneke, zet het maar in uw gazet over hun zwart geld in Brugge.” De woorden zijn van Roger Terras (81). Hij woont al decennialang in de Schaagstraat. Hij is ontzettend boos omdat het bedrijf Locinox zijn plannen zal doorzetten. “We staan met onze rug tegen de muur. We moeten machteloos toekijken hoe de belangen van één bedrijf vooropgesteld worden aan de belangen van de Anzegemse gemeenschap”, vertelt Alain. Een Provinciaal Uitvoeringsplan dat in juni werd goedgekeurd, opende de deuren om van het domein achter de huizen om te bouwen tot industrie. De buurt wacht bang af tot er een nieuwe omgevingsaanvraag komt, zodat het bedrijf Locinox kan uitbreiden. Maar daarvoor moet de Mannebeek plaats maken.

“We moesten snel ingrijpen, want onze huizen worden gehypothekeerd”

Overstromingsgevoelig

De buurt rond de Mannebeek bij de Schaagstraat is overstromingsgevoelig. “In 1999, 2000, 2004 maar ook dit jaar op 11 maart liep de hele zaak onder water (zie foto). Mijn vader heeft zijn voorzorgen genomen. In de kelder staan verschillende dompelpompen en alles staat op blokken”, vertelt N.D. Ze wil niet met volledige naam in de krant, maar spreekt namens haar ouders Julien Dejaeghere en Jeanette Balcaen die in de Schaagstraat wonen. Als het bedrijf er zou komen, dan moet de grond er opgehoogd worden waardoor het water naar lager gelegen gebieden zal stromen. “Zelf heeft hij (bedrijfsleider Jozef Talpe, red.) in zijn plannen een waterkering voorzien. Daardoor zal hij niks merken van het water”, vertelt Alain Deschepper (50), bewoner van de Schaagstraat. “De overstroming van 11 maart was een spijtige samenloop van omstandigheden. Niet alleen de Mannebeek, maar ook de Maalbeek had het toen zwaar te verduren. Maar ik heb vernomen dat aan beide beken werken zullen uitgevoerd worden om dit te voorkomen”, vertelt Jozef Talpe, bedrijfsleider van Locinox.

Op 11 maart dit jaar, trad de Mannebeek uit haar oevers en zette het landschap blank.
Op 11 maart dit jaar, trad de Mannebeek uit haar oevers en zette het landschap blank.© XC

In april van dit jaar vroeg de naamloze vennootschap TAVAS, een vennootschap die Locinox oprichtte om vergunningen aan te vragen, een omgevingsvergunning aan bij de provincie West-Vlaanderen. Met die vergunning kan Locinox nieuwe kantoren en productieruimte bouwen. Enkele buurtbewoners namen op 20 april in allerijl een advocaat in de arm, om een beroepschrift in te dienen tegen de omgevingsvergunning. “We moesten vlug ingrijpen want onze huizen worden op die manier gehypothekeerd. We hadden al bezwaar ingediend, maar daar had de provincie geen oren naar. Toen hebben we maar een advocaat in dienst genomen”, vertelt Alain Deschepper, bewoner van de Schaagstraat. De provincie plande dan ook op 13 juli een hoorzitting om de partijen te horen. Maar een maand eerder liet nv Tavas plots weten dat ze formeel afstand deden van de omgevingsvergunning. “We wisten dat er een nieuw provinciaal uitvoeringsplan (PRUP) in aantocht kwam. We hebben toen besloten die eerst af te wachten om zo te voldoen aan de nieuwe voorwaarden”, vertelt Jozef Talpe, bedrijfsleider van Locinox.

Nieuw plan

Enkele weken later -op 21 juni- werd het nieuwe Provinciale Uitvoeringsplan (PRUP) goedgekeurd door de provincieraad. Het nieuwe plan is een herziening van een eerdere versie uit 2012. In de huidige versie werd de grond met 7.660 m² uitgebreid. “Dat ondanks het feit dat het Milieu Effecten Rapport (MER) melding maakt van een overstromingsgebied en aanraadt om de vorm van de beek te behouden. Dit druist volledig in tegen hun eigen visie en we moeten steeds meer rekening houden met extreme weerverschijnselen door de klimaatverandering”, vertelt Kristina Naeyaert van Natuurpunt. “Pas tijdens het openbaar onderzoek is de waterproblematiek aan het licht gekomen, naar aanleiding van de waterproblemen in maart 2018”, laat gedeputeerde Bart Nayaert schriftelijk weten. Gemeente Anzegem had een ongunstig advies ingediend omdat volgens hen de structuurkwaliteit van de Mannebeek behouden moet worden. Hierbij wijst de gemeente op de overstromingsgevoeligheid. De Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening (PROCORO) oordeelde dat het MER geen verordenend karakter heeft. En dat het verleggen van de Mannebeek de structuurkwaliteit zou verbeteren en dat dit in lijn is met het MER.

De buurtbewoners wisten niet wat ze hoorden. Het verleggen van de beek zou net in hun voordeel zijn. “We zijn als buren sterk verrast over het verloop van het dossier. Er werd geen enkele grondige analyse gedaan. Het lijkt wel of niemand van de deputatie staat erbij stil wat de impact zal zijn op de natuur en de waterhuishouding”, vult Alain aan. De provincie nam het verleggen van de Mannebeek expliciet vast in het plan. “Maar we de voorschriften zijn nog steeds dat ‘de groenbuffer moet voldoen aan de voorwaarden van visuele afscherming, geluidsafscherming, landschappelijke inpassing, afstand, beheersing van veiligheidsrisico’s’. Voor zover bovenstaande voorwaarden niet in het gedrang komen, is het toegelaten om de Mannebeek naar en in deze zone te (ver)leggen. De provincie is ervan overtuigd dat er geen verhoogd risico op overstroming zal zijn als aan de voorwaarden wordt voldaan, die opgenomen worden bij de aanvraag van een omgevingsvergunning”, schrijft gedeputeerde Bart Nayaert. “Hetgeen wij zullen doen, zal ten goede komen van de omgeving. We zouden een extra bufferzone aanbouwen van zes miljoen liter op vraag van de provincie, om te voorkomen dat de beek uit zijn oevers zou treden. We volgen de wettelijke vereisten, de beek wordt door het verleggen zelfs 104 meter langer waardoor de capaciteit vergroot”, vult de bedrijfsleider aan.

Omgevingsvergunning

Op dit moment heeft het bedrijf nog geen omgevingsvergunning. Toch was er al wat beweging op de site. De aannemer kwam enkele weken geleden vrachtwagens met aarde aanleveren. “Ik heb toen de milieupolitie gebeld die de werken heeft stilgelegd. Die hopen zijn waarschijnlijk bedoeld om het terrein op te hogen, maar dat mag nog niet. Dat was illegaal”, vertelt Kristina Naeyaert van Natuurpunt. Ze hoopt van de stad Waregem te kunnen eisen dat de aardehoop wordt verwijderd. “De hopen aarde die er nu liggen, komt door miscommunicatie met de aannemer, maar dat wordt spoedig in regel gebracht met de nieuwe omgevingsvergunning die eraan zit te komen. We zullen de werken ook conform de wetgeving uitvoeren”, laat Jozef Talpe nog weten.

De bewoners wachten met argusogen de aanvraag voor een omgevingsvergunning af. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier