Uitbaters van restaurant ‘t Vosmotje in Koekelare reageren emotioneel na brand

De uitbaters van restaurant 't Vosmotje, Stephanie Claeys en David Eetezonne, in de gelagzaal die zo goed als volledig vernield is door de brand. © foto Coghe

Restaurant ‘t Vosmotje op het Sint-Maartensplein in Koekelare is enkele weken gesloten. De oorzaak daarvan is een felle brand die zondagavond uitbrak nadat een gordijn vuur vatte door een uitgedoofde kaars. “Er is gelukkig alleen maar materiële schade, maar emotioneel is dit een enorm zware klap”, zuchten uitbaters Stephanie Claeys en David Eetezonne.

Zaakvoerder David Eetezonne merkte de brand zondagavond omstreeks 21.20 uur zelf op. “Hij had net de kaarsen uitgedoofd in het restaurant en de gordijnen dichtgetrokken en ging toen naar zijn auto om die al wat te laten draaien, want het was buiten aan het vriezen. Hij zou daarna weer naar binnen gaan om het restaurant af te sluiten, maar toen hij naar de auto stapte, zag hij rook uit de ramen komen.”

“Hij rende meteen terug naar binnen en er kwam al een vlammenzee op hem. Hij probeerde de vlammen zelf te blussen met een brandblusapparaat, belde de brandweer op en bluste nog een brandblusapparaat leeg”, vertelt zijn vrouw Stephanie.

Lichte brandwonden

“David heeft alles gedaan wat hij kon om de brand te blussen, maar daardoor liep hij rookschade op en ook lichte brandwonden aan zijn handen. Daardoor moest hij naar het ziekenhuis voor verzorging en om zuurstof toegediend te krijgen.” De brandweer kreeg de brand snel onder controle, maar bleef tot na middernacht nablussen. “De brand ontstond door een gordijn dat vuur vatte door een pas uitgedoofde kaars”, vervolgt Stephanie.

“De schade in het restaurant zelf is heel groot, alles is kapot en zal moeten vernieuwd worden. In de keuken is er geen materiële schade, maar alles is wel aangetast door de roetschade. Alle voeding, melkjes, suikertjes en noem maar op. Het is allemaal goed voor de vuilbak. En alles, maar dan ook werkelijk alles moet schoongemaakt worden. Je kunt het niet bedenken of het moet schoongemaakt of gecontroleerd worden, tot de binnenkant van de koffiemachine toe. Het zal een serieus werk zijn.”

“Het is een troost dat er alleen maar materiële schade is en dat er niemand gewond raakte door de brand, maar dat neemt niet weg dat het emotioneel een enorm zware klap is voor ons. Ik kan niet omschrijven wat er allemaal omgaat in ons hoofd“, zucht Stephanie. “We zijn in juli 2016 met ‘t Vosmotje gestart, het is een stuk van ons levenswerk geworden.”

Schade opmeten

Het restaurant is zeker al voor enkele weken gesloten. “Er moet zoveel gebeuren. De schade moet opgemeten worden, er moet een poetsploeg komen, een aannemer aangesteld worden, we moeten nieuwe meubels kopen… Het zal een heel werk worden en daarnaast heb ik ook nog mijn halftijdse job als opvoedster in Het Anker en David zijn vishandel De Zeeleeuw in Torhout te runnen. We hopen om snel weer ons restaurant te kunnen openen, maar momenteel kunnen we er nog geen precieze datum op plakken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier