Uitbater en moeder van vormeling in de clinch: “Of zíjn regels of een nieuwe feestzaal”

© CLL
Redactie KW

Het nieuwe jaar begon met een aanzienlijke domper voor de familie Lafosse-Vanvossem. Via een smsje kregen ze te horen dat hun reservering voor een feestzaal, die ze maanden geleden hadden bevestigd, gewijzigd werd.

Door Christophe Lefebvre

Het is Nathalie Vanvossem uit Bissegem, die de kat de bel aanbond. “In mei viert onze dochter Chelsey haar vormsel en we besloten er iets speciaals van te maken. Ze heeft een beperking en heeft het niet altijd even makkelijk in het leven, dus we spaarden al een eindje om haar een knalfeest te geven. We zochten naar een geschikte locatie en in juni vorig jaar dachten we die gevonden te hebben.”

“Zaal Ter Beke, op het dorpsplein van Gullegem, was dicht bij huis en was betaalbaar -we hebben het helaas niet breed- en we konden er vrij en met eigen drank feesten. We reserveerden meteen, tekenden een contract met de uitbater en betaalden een voorschot. Een zorg minder dachten we, maar niets was minder waar.”

Café overgenomen

Een tweetal weken terug kreeg de familie plots een sms met daarin minder aangenaam nieuws. “Blijkbaar was het café, met de aanpalende feestzaal, overgenomen. We vielen volledig uit de lucht. Op zich niet echt een probleem, ware het niet dat de nieuwe uitbater ons ook nieuwe voorwaarden wilde opleggen. Het contract dat we getekend hadden was niet langer geldig en we moesten ons schikken naar een nieuwe regeling. We namen meteen telefonisch contact op met de nieuwe eigenaars, maar die waren niet voor rede vatbaar. Het contract verviel en daarmee was de kous af.”

Nathalie liet het hier echter niet bij en contacteerde haar raadsman. “We wilden zeker zijn dat we recht in ons schoenen stonden en namen contact met zowel een advocaat als een notaris. Beiden bevestigden dat een getekend contract bindend is, ongeacht of de zaak overgenomen werd. Met die info trokken we richting Gullegem, maar van de ronduit botte ontvangst slaap ik nog steeds slecht”, aldus een emotionele Nathalie.

Woordenwisseling

“Volgens de nieuwe eigenaar was de zaak erg eenvoudig”, vervolgt ze. “Of we schikten ons naar zijn nieuwe regels of we konden op zoek naar een nieuwe zaal. In die nieuwe schikking stond er dat we verplicht werden drank af te nemen in het aanpalende café, iets waar wij financieel absoluut niet op gerekend hadden. Hij zette ons bijna het mes op de keel.”

Het kwam tot een woordenwisseling waarna Marnic – de nieuwe uitbater – ermee dreigde niet te openen op de dag van het feest. ‘Ik heb de sleutel, ik beslis wat hier gebeurt’ waren zijn woorden. Na lang aandringen kregen we dan toch ons voorschot terug en we waren weer bij af. Waar moesten we nu nog een betaalbare zaal vinden? Onze dochter keek zo hard uit naar haar feest en we stonden in de kou”.

Nathalie trok met haar verhaal richting Facebook, waar het meteen reacties regende. “Ik schrok van de steun die we kregen. Mensen staken ons een hart onder de riem en uiteindelijk zijn we er zelfs in geslaagd een nieuwe zaal te vinden. Ik ben diegenen die ons geholpen hebben zo dankbaar. Onze aanvaring in Gullegem gaat wel nog een eind nazinderen, daar ben ik zeker van.”

Marnic, de nieuwe uitbater van café De Klokke en de desbetreffende feestzaal, erkent dat er een woordenwisseling is geweest, maar weerlegt resoluut de aantijgingen.

Drank van de brouwerij

We namen de zaak pas in januari over, een zaak die toebehoort aan brouwerij De Brabandere/Bavik. We namen meteen ook alle lopende contracten over, maar dat was een koude douche.”

“De feestzaal behoort eveneens toe aan de brouwerij en zoals het bij dergelijke zaken hoort, wordt hier enkel drank van de brouwerij geserveerd. De vorige uitbater nam het niet zo nauw met die regels en tekende vrije contracten aan de lopende band. Wij kunnen het ons niet veroorloven om al meteen ruzie te hebben met de brouwerij, dus we verwittigden iedereen persoonlijk. We stelden iedereen een financieel erg scherp alternatief voor, met drank die hier werd afgenomen.”

Het voorstel werd door iedereen gesmaakt, behalve door mevrouw Vanvossem. Om een of andere reden stond ze erop hier zelf drank te gaan verkopen. Dat is toch te gek voor woorden? Mevrouw, geflankeerd door haar echtgenoot, vond het dan nodig om te gaan schelden en dreigen, waarop ze meteen haar voorschot terugkreeg. Ik heb nog gezegd dat, mocht de brouwerij dit weten, ze de boel meteen zouden sluiten. Ik heb nooit gezegd dat ik haar al dan niet ging binnen laten. Dat is ronduit onzin en hier zat meer dan één klant die dit kan beamen“.

Correct gehandeld

Kurt Demeyere, de verantwoordelijke voor brouwerij De Brabandere, eigenaar van het café en de feestzaal, bevestigt deze versie. “Het café en de feestzaal behoren toe aan de brouwerij en daar wordt al sinds opening enkel met onze dranken gewerkt. Dat hierover zelfs nog maar twijfel bestaat gaat mijn petje te boven. Je gaat toch ook niet op restaurant eten met een zak frieten die je elders hebt gekocht?”

Ik moest trouwens even slikken toen ik vernam dat de vorige uitbater het nogal licht opnam met die dingen, daar hebben wij nooit toestemming voor gegeven. De nieuwe uitbaters hebben correct gehandeld en we betreuren natuurlijk dat dit op dergelijke manier moest verlopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier