Uilefeesten in Markegem duren dit jaar slechts één dag en staan in teken van de bevrijding

De organisatoren zijn klaar voor de Uilefeesten. Achteraan staan Yves Wolfcarius (links) en Nico Nachtergaele. Vooraan v.l.n.r.: Gert-Jan Vertriest, Ine Vanlancker, Thijs Vercaemer, Geert Van Meenen en Kurt Vandenheede. © Foto Nele
Redactie KW

De Uilefeesten vinden dit jaar maar op één dag in plaats van een heel weekend plaats, maar dat kan op zaterdag 18 augustus de pret niet drukken. De feestelijkheden staan dit keer in het teken van de bevrijding van Uilegem, een knipoog naar de herdenking van honderd jaar Groote Oorlog.

Nico Nachtergaele nam vorig jaar de voorzittersfakkel over van Geert Colpaert en is ondertussen goed ingewerkt. Samen met zijn bestuursleden is hij klaar voor een nieuwe editie van de Uilefeesten. “Die vinden dit jaar na rijp beraad enkel op zaterdag plaats”, wijst Nico meteen op een grote verandering. “Veel bestuursleden zaten in aanloop naar de feesten midden in een verhuizing of verwacht(t)en een kindje. Heel even overwogen we om alles een jaartje uit te stellen, maar uiteindelijk hebben we beslist om voor een ‘light’-editie te gaan. Op die manier kunnen we ons zaterdag op de eigenlijke feesten focussen en kunnen we zondag de afbraak in goede banen leiden. Dat lijkt ons de ideale oplossing. Volgend jaar zien we dan wel weer of we teruggrijpen naar de formule van twee dagen of niet.”

Oorlogsbiertje

Naar een onderwerp moesten de organisatoren dit keer niet lang zoeken. “Je kan er niet naast kijken: zowat alles stond de voorbije vier jaar in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog”, vertelt Nico. “In het afsluitende herdenkingsjaar vonden we het dan ook toepasselijk om de Uilefeesten rond de bevrijding van Uilegem te laten draaien.

“We proberen alvast enkele legervoertuigen in Markegem te krijgen en er zal een schietkraampje staan”

De feesten gaan op zaterdag 18 augustus aan zaal Pax in de Brouwerijstraat van start. “Vanaf 14 uur is er een uitgestippelde fietstocht door oorlogsvelden, met hier en daar een link naar het oorlogsgebeuren. Dat kan een monument zijn, maar evengoed een stop waar we een oorlogsbiertje serveren.”

Paintballen

Aan zaal Pax is er doorlopend Café Uilegem en is alles in een oorlogsjasje gedompeld, met aangepaste versiering. “We proberen alvast enkele legervoertuigen in Markegem te krijgen en er zal een schietkraampje staan”, gaat Nico verder. “We voorzien die namiddag ook een paintballtornooi van vier tegen vier personen. Een team van vier mensen kan zich inschrijven voor 50 euro. In ruil daarvoor krijgen ze 1.000 kogels. We voorzien een slagveld naast de zaal. Bedoeling is te strijden om de vlag van Uilegem na vier jaar bezetting. Het is niet zo dat je er meteen uit ligt. Elke keer dat je geraakt wordt, moet je enkel terug naar het startpunt gaan.”

Dj-battle

Vanaf 18 uur is er een dj-battle, waar geïnteresseerden zich nog voor kunnen inschrijven. “Vereiste is wel dat er een link naar ons thema in zit. Dat kan bijvoorbeeld al met pakweg Duitse liedjes, maar rechtstreekse connecties met de oorlog of bevrijding mogen uiteraard ook”, zegt Nico. “De dj met de meeste stemmen wint de ‘War of the dj’s’. Je kan je stem uitbrengen op de achterkant van een drankkaart. Die avond staan er ook eet- en drankstandjes om de soldaten aan te sterken. Vanaf 20 uur is er ook een bevrijdingsfuif met DJ Woestie die plaatjes komt draaien.” (vadu)

Inschrijven voor de activiteiten kan via www.uilefeesten.be of via de FB-pagina Uilefeesten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier