Twintigers blazen het vroegere Ter Helme in Oostrozebeke eindelijk een tweede leven in

Aad De Marez en zijn vriend Maarten Vanlerberghe willen van het vroegere Ter Helme weer een toplocatie maken. © CLY
Redactie KW

Al jaren klaagt men in Oostrozebeke steen en been dat men nergens terecht kan voor een uitgebreid familiefeest of een jubileum en dat steeds moet uitgeweken worden naar de buurgemeenten. Daar lijkt nu echter verandering in te komen. Twee twintigers willen het vroegere Ter Helme op de Markt weer op de kaart zetten als Central.

Een maand geleden opende de vroegere toplocatie Swaenenburg weer zijn deuren en blijkbaar met groot succes. Nu staan twee enthousiastelingen klaar om Ter Helme, dat al een paar jaar dicht was, nieuw leven in te blazen. Het gaat om Aad De Marez (28), die momenteel als jurist aan de slag is bij een bank in Brussel, en Maarten Vanlerberghe (27), momenteel manager van een kleine hotelketen in Brussel maar eigenlijk een beroepskok, die zijn opleiding kreeg in Spermalie.

Woordentwist

“Central wordt echt iets bijzonders, puur West-Vlaams en op en top gezellig. Een kroegje om naar uit te kijken”, opent Aad De Marez. “Waarom we voor een nieuwe naam kozen? Volgens oudere Oostrozebenaren zou er ooit in de Strationsstraat een café bestaan hebben met de naam café Centraal, maar daar heeft het eigenlijk niets mee te maken. Het café bevindt zich weliswaar in het centrum van de gemeente, maar de naam zelf verwijst naar een kleine woordentwist tussen een jeugdvereniging uit De Ginste en een uit het centrum. De Ginstenaren hadden het voortdurend over die gasten van het centrum, vandaar de naam Central.”

Het wordt een soort volkscafé, maar voor honderd procent West-Vlaams in eten en drank

Voor Aad gaat een kinderdroom in vervulling. “Ik droomde er steeds van ooit een eigen café te kunnen uitbaten en nu is het zo ver, maar ik moet toegeven dat het heel wat voeten in de aarde heeft gehad. We waren al enkele jaren op zoek naar een geschikte locatie. Toen we aan vrienden vertelden dat we geïnteresseerd waren in Ter Helme kregen we meteen te horen dat het een oudemannencafé was dat niet zou passen bij ons imago. We hebben hard getwijfeld, maar eind januari hakten we de knoop door en kochten we het pand. Ik droom van een café waar er de hele dag door iets te beleven valt. Een soort volkscafé, maar voor honderd procent West-Vlaams in eten en drank.”

Bezig met de herinrichting

Twee jaar lang volgde ik een bieropleiding bij Syntra Brussel en die opleiding zal me nu heel goed van pas komen”, zegt Aad nog. “Ik leerde er alles over brouwen en bierstijlen. Als vrij café ben ik nog aan het uitvissen welke bierstijl het best bij onze locatie past. We willen ook gerechten aanbieden, maar de kaart zal beperkt blijven. Het idee van een ‘eetkroeg’ moet nog wat verfijnd worden, maar daar hebben we nog wat tijd voor want het café gaat pas eind mei open. We gaan alvast proberen om in alles origineel te zijn want we willen er iets unieks van maken. Momenteel zijn we druk bezig met de herinrichting. Het café zal een heel speciale look hebben, meer gaan we nog niet verklappen. We zijn absoluut van plan om in dit pand een eigen verhaal te schrijven.”

(Julien Cluyse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier