Tweede fase van Masterplan Sport in Izegem gestart

Marc Vanlerberghe bij de tribune die straks gesloopt wordt: "Een officiële heropening van de sportsite zal in september gebeuren." (Foto Frank) © (Foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Op maandag 9 april start de tweede fase van het omvangrijke Masterplan Sport op de site Krekel-Zuid. Nadat eerder al de zone rond terrein 2 aangepakt werd en er een nieuw tribunegebouw verscheen, is het nu de beurt aan het voormalige hoofdterrein voor een opknapbeurt.

Het Masterplan Sport is met een prijskaartje van 5,1 miljoen euro meteen een van de duurste projecten van deze legislatuur. Ook de omgevingswerken – op zich al goed voor 1,7 miljoen euro -, zijn daarin begrepen. Door samen te werken met intercommunale Farys – die het grootste deel van de Izegemse sportinfrastructuur in handen heeft – en hen als bouwheer te laten optreden, kan de stad 21 procent btw recupereren. De eerste fase van dat plan zit er ondertussen zo goed als op.

Eind 2016 wijkten de oude turnzaal en toegangspoort voor een nieuw schakelgebouw met oa. kleedkamers met douches, een tribune met 450 zitjes en een nieuwe kantine voor KFC Mandel United. Het voormalige tweede terrein kreeg kunstgras en aan de zijlijn kwam er ook een kleine staantribune bij. “Nu volgen er enkel nog wat opfraaiingswerken aan het nieuwe voorplein”, weet sportschepen Marc Vanlerberghe (SP.A). “Dat betekent dat ook de tweede fase uit de startblokken kan schieten en dat gebeurt op maandag 9 april. De werken worden gecöördineerd door bouwheer Farys en moeten eind augustus achter de rug zijn. Als er geen grote problemen opduiken, betekent dit dat de werken wellicht drie maanden eerder dan aanvankelijk gepland kunnen eindigen.”

Bomen worden gerooid

Niet de oude voetbaltribune uit 1954 gaat deze week als eerste tegen de vlakte, wel een dertigtal bomen. “Enkele essen zijn aangetast door een schimmelziekte en moeten we preventief rooien”, aldus de schepen. “Ook 27 paardenkastanjes, die rond de atletiekpiste stonden, nemen we weg omdat ze zijn aangetast door de kastanjemineermot en de kastanjebloedingsziekte. Het zal voor de meeste bezoekers even schrikken zijn, maar we planten nieuwe duurzame bomen aan.” Naar het einde van de week toe begint dan de sloop van de betonrotte voetbaltribune met 699 zitjes. Ook de niet overdekte betonnen staanplaatsen verdwijnen, net als de bekende witgeblokte omheining en de oude kantine van KFC Izegem. Rond de atletiekpiste komt een groene helling, van waarop je staand of zitten de sportwedstrijden kan volgen.

“Die afbraakwerken zullen tien tot twintig dagen duren”, vertelt Vanlerberghe. “Op de plaats van de oude tribune komt een halfoverdekte staantribune met daarnaast opbergboxen. Er komt ook een volledig nieuwe atletiekpiste met aangepaste kunststoftoplaag en ook de kooien voor werpnummers en de aanloopstroken voor springnummers vervangen we. Dat terrein is in de toekomst dan ook exclusief voorbehouden aan atletiekclubs FLAC en IVAC en American footballclub Izegem Tribes. Die laatste club oefent momenteel nog op de Bosmolens. De atletiekclubs wijken de komende tijd uit naar terreinen in omliggende steden. De recreanten en Start 2 Runners hervatten ergens anders trainingen.”

Uitbreiding Finse piste

“De atletiekpiste zelf is straks niet meer vrij toegankelijk en zal met een badgesysteem werken. Ze zal wel nog door iedereen te gebruiken zijn, maar op die manier is er iets meer controle.”

De Finse piste die het gros van de site omringt krijgt straks ook een uitbreiding. “Er volgt een volledige heraanleg, maar we trekken de piste ook door langs oefenterrein 3. Daarmee verbinden we de site Krekel-Zuid met de nog aan te leggen recreatiezone site Rebry aan het JOC. Van daar uit kunnen lopers oversteken naar sportdomein Krekel-Noord of opnieuw richting de toegang van Krekel-Zuid aan de Sint-Jorisstraat lopen..”

Eind augustus moet ook de tweede fase achter de rug zijn, wat moet leiden tot een officiële heropening van de sportsite in september. “Daar zullen wellicht nog wat tornooien aan gekoppeld worden”, verklapt Marc Vanlerberghe alvast. “De sportclubs kunnen er vanaf dan opnieuw terecht.” De jeugdclubs van KFC Mandel United trainen ondertussen al een hele poos op het kunstgrasveld en de omliggende oefenterreinen. Zoals begin dit jaar afgesproken, trekt de hoofdploeg pas in 2019 naar Izegem.

(vadu)

FLAC krijgt een extra verdieping

Nu er toch grote werkzaamheden op de site Krekel-Zuid zijn neemt atletiekclub FLAC de gelegenheid te baat om zijn kantine uit te breiden. De bouwaanvraag is goedgekeurd en de werken starten wellicht in mei.

“Er komt een extra verdieping boven op de kantine, ook omdat we door de Rijksweg niet in de lengte en breedte kunnen uitbreiden”, vertelt voorzitter Jan … “We verwelkomen meteen ook twee andere clubs in ons lokaal: duikersclub Nautica en American football-ploeg Izegem Tribes. Met de uitbreiding is er ruimte genoeg voor de drie clubs om het gebouw te delen. Bovendien zijn de trainingen goed gespreid. De andere clubs kunnen er desgewenst theorielessen organiseren en hun lesmateriaal opslaan. Door met hen samen te werken wordt ook het kostenplaatje gedrukt, al krijgen we ook een subsidie van de stad voor dit bouwproject. Een extra verdieping komt bovendien goed uit voor wie de wedstrijden wat hoger en droog wil beleven. Er komt wel een half overdekte tribune, maar die is ook niet al te groot en dus kan dit een mooi alternatief zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier