Twee personeelsleden OCMW-rusthuis Nieuwpoort preventief geschorst

De afgelopen weken liepen diverse klachten binnen over wanpraktijken in woonzorgcentrum De Zathe. © IV
Redactie KW

Er zijn diverse klachten over wantoestanden en ernstige mishandeling van bejaarden in het OCMW-woonzorgcentrum De Zathe in Nieuwpoort. Eén personeelslid dat mensonterende filmpjes van bejaarden deelde via WhatsApp, is eind vorige week al ontslagen. Een hoofdverpleegkundige en een verpleegkundige werden preventief geschorst.

“Een drietal weken terug bracht een bron van binnen de organisatie mij op de hoogte van een mensonterende behandeling bij een dementerende bejaarde”, vertelt Vlaams volksvertegenwoordiger Björn Anseeuw. “Een verpleegkundige had een aerosoltherapie – normaal iets voor de ademhaling – uitgevoerd op de anus van een dementerende bejaarde. Zoiets is mensonterend en compleet fout. Het zou bovendien onder druk van de hoofdverpleegkundige gebeurd zijn. Ik vroeg onmiddellijk aan de zorginspectie om een onderzoek in te stellen en die is vrijdag laatst ter plaatste geweest.”

“Blijkbaar heeft dat iets in gang gezet, want er zijn andere medewerkers die nu een en ander naar buiten brengen”, zo verklaart Björn Anseeuw dat ook klachten bij de burgemeester terechtkwamen. “Het gros van de medewerkers van rusthuis De Zathe meent het heel goed, maar enkele rotte appels hebben een compleet foute ingesteldheid. Ik mag er niet aan denken dat zo iemand aan het bed van mijn grootmoeder zou staan.”

De betrokkenen ontkenden de denigrerende behandeling niet tegenover de zorginspectie, die onmiddellijk een psycholoog aanstelde voor het slachtoffer en de zaak nauw blijft opvolgen. Dit soort klachten over rusthuizen zijn volgens de zorginspectie erg zeldzaam.

Dossier naar politie

Burgemeester Geert Vanden Broucke kreeg enkele weken terug via een tussenpersoon een dossier overhandigd, waarin een personeelslid van De Zathe beschreef wat er allemaal fout liep in het rusthuis. “Als alles juist is wat erin staat, dan is dat behoorlijk ernstig, oordeelde ik na lezing van het dossier”, vertelt de burgemeester, die zelfs spreekt van een bom. “Ik ging er direct mee naar de recherche van de lokale politie. Ik vind het heel moeilijk om er meer over te vertellen omdat ik niet weet of alles klopt. Maar ik wou het ook niet voor mezelf houden, want dan kon mij schuldig verzuim worden verweten.”

De politiezone Westkust en het parket van Veurne bevestigen dat een onderzoek loopt. “Het gaat over een uiteenlopende problematiek over meerdere jaren gespreid“, zo stelt het parket. OCMW-voorzitter Frans Lefevre is er het hart van in. “Wij weten enkele zaken en zijn bezig met de nodige procedures“, legt hij uit. “Het was altijd onze routine om mensen te horen als er zaken gebeurd waren die we niet konden tolereren. Maar als ik hoor over jarenlange wanpraktijken, dan val ik toch achterover. Daar heb ik nog nooit iets over gehoord.”

“Eén iemand ontslagen”

“Er is één incident waar we van op de hoogte zijn en waarover we de betrokkenen ook al gehoord hebben. Daar is op de vorige OCMW-raad al over gesproken en er is een volgende vergadering bijeengeroepen voor donderdag (16 november, red.) om volgende stappen te zetten en te beslissen over een mogelijke tuchtprocedure. In dat dossier is intussen ook een advocaat aangesteld”, legt Frans Lefevre uit. “Deze procedure is er gekomen na een klacht van de zorginspectie. Het is de zaak waar Björn Anseeuw over spreekt.”

“Dan hebben we vorige vrijdag ook één iemand moeten ontslaan nadat we een filmpje met mensonterende beelden van bejaarden uit De Zathe hebben onderschept dat via WhatsApp gedeeld werd met andere personeelsleden. Dat gebeurde via de Wifi van het gebouw. We kunnen niet dulden dat mensen tijdens het werk hun persoonlijke gsm gebruiken. We hebben de betrokkenen gehoord, een verslag opgemaakt en één persoon ontslagen.”

“Velen wel goed bezig”

“En dan is er het dossier dat de burgemeester aan de politie bezorgde, maar waarvan ik de inhoud niet ken”, vervolgt Frans Lefevre. “Ik gooi geen steen, maar ik vind het jammer dat ik daar niet van wist. Ik ben zwaar verontwaardigd dat een parlementair uit Oostende het nodig vond om dit in het lang en het breed in de media te brengen. Ik vind het vooral erg voor onze medewerkers die het goed menen. Je mag niet iedereen over dezelfde kam scheren. Ik til daar heel zwaar aan.”

Preventief geschorst

Woensdag kwam de OCMW-raad van Nieuwpoort samen en daar werd beslist een tuchtvordering in te stellen tegen een hoofdverpleegkundige en een verpleegkundige. “De OCMW-raad heeft ook de beslissing genomen om beide personeelsleden preventief te schorsen bij hoogdringendheid”, laat OCMW-voorzitter Frans Lefevre weten in een persbericht. “Dit houdt geen oordeel in over de feiten. Deze preventieve schorsing dient een snel en sereen onderzoek mogelijk te maken. De personeelsleden zullen over deze preventieve schorsing bij hoogdringendheid door de OCMW-raad gehoord worden.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier