Twee nieuwe schepenen voor Kortrijk, twee vrouwen in college

Het nieuwe schepencollege werd voorgesteld op de Maandagmarkt in aanwezigheid van tal van kinderen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Maandagmiddag, om 12 uur maakte Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) de namen van het toekomstige schepencollege bekend. Kortrijk is daarmee de laatste stad van de provincie. Nieuw in het college zijn Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) en Axel Ronse (N-VA).

Dat Team Burgemeester van huidig burgemeester Vincent Van Quickenborne opnieuw in zee gaat met SP.A en N-VA was vrij snel na de gemeenteraadsverkiezingen duidelijk. Maar ondertussen laat de vorming van het schepencollege en het bestuursakkoord op basis van het tienpuntenplan al even op zich wachten.

Maandagmiddag kwam daar echter verandering in komen: om 12 uur stelde burgemeester Van Quickenborne samen met de coalitiepartners het nieuwe schepencollege voor de bestuursperiode 2019-2024 voor. Vier schepenzetels gaan naar Team Burgemeester, SP.A krijgt er drie, N-VA twee. “Ik wil dat elke partij met een open vizier naar de tekst kijkt in plaats van enkel op te komen voor ‘hun’ bevoegdheden“, stelde Van Quickenborne eerder.

Ruth en Axel

Burgemeester Vincent Van Quickenborne krijgt met Wout Maddens en Arne Vandendriessche twee bekende gezichten naast zich in het college. Wout Maddens ontfermt zich verder over Bouwen en Wonen, Arne Vandendriessche krijgt de bevoegdheden Sport en Economie. Nieuw namens de partij van Van Quickenborne is kopvrouw Ruth Vandenberghe. Zij wordt schepen van Dienstverlening, Nette Stad, Deelgemeenten en Kortrijk Spreekt. Tiene Castelein (Open VLD), vandaag gemeenteraadslid, volgt in januari Piet Lombaerts (N-VA) op als voorzitter van de gemeenteraad.

Namens SP.A blijven Philippe De Coene (schepen van Sociale Zaken en Onroerend Erfgoed), Axel Weydts (Mobiliteit en Openbare Werken, Kortrijk Stapt en Kortrijk Fietst) en Bert Herrewyn (Milieu, Klimaat, Biodiversiteit, Kinderen en Jongeren) op post. N-VA ten slotte brengt met Axel Ronse een tweede nieuw gezicht in het schepencollege. Hij neemt de ambitieuze bevoegdheid Cultuur op zich. Kelly Detavernier sluit het rijtje af als schepen van Modern en Nieuw Bestuur met onder meer Financiën, Budget en Personeel maar ook Evenementen en Onderwijs.

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1281

Burgemeester Vincent Van Quickenborne stelt het nieuwe Kortrijkse schepencollege voor op de maandagmarkt. Ontdek hier live wie welke bevoegdheden krijgt!

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Maandag 17 december 2018

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/538091543372961/500

Deelgemeenten en Diversiteit

Opvallend is dat er twee nieuwe bevoegdheden bijkomen: Deelgemeenten en Diversiteit. “Omdat we nog meer aandacht willen geven aan onze deelgemeenten hebben we er een schepen voor aangesteld”, verduidelijkte burgemeester Van Quickenborne. Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) zal die taak op zich nemen. “Ik zie het helemaal zitten om er vol voor te gaan“, vertelde ze stralend.

Daarnaast neemt de burgemeester zelf er met Diversiteit ook een nieuwe bevoegdheid bij. Om daar de nadruk op te leggen nodigde hij twee klasjes met kleuters van basisschool Drie Hofsteden uit. “Voor deze kinderen is diversiteit een dagelijkse realiteit. We willen er met de stad dan ook de nodige aandacht aan schenken.”

De volledige lijst bevoegdheden:

Twee nieuwe schepenen voor Kortrijk, twee vrouwen in college

Twee nieuwe schepenen voor Kortrijk, twee vrouwen in college

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier