“Twee dagen lang open graven met menselijke resten op Oostendse begraafplaats”

GF
Redactie KW

Minstens twee dagen lang waren op de begraafplaats in de Stuiverstraat in Oostende open graven te zien. Dat zegt N-VA-fractieleider Björn Anseeuw.

“Open graven met menselijke resten in, dat is wat je te zien krijgt wanneer je een geliefde wil herdenken op de begraafplaats aan de Stuiverstraat”, zegt Björn Anseeuw, die verwittigd werd door nabestaanden die het graf van een geliefde gingen bezoeken. “Zeker dinsdag en woensdag lagen de graven open, donderdag werd met man en macht gewerkt om de graven dicht te doen.”

“Het is normaal dat graven verwijderd worden waarvan de concessie verlopen is, maar de wet zegt dat dit buiten het zicht van het publiek moet gebeuren”, aldus Björn Anseeuw. “Dat kan door ofwel de begraafplaats te sluiten, ofwel door herashekkens met zeildoek te plaatsen waar je aan het werk bent.”

“Hier waren zeker 20 open graven zichtbaar, enkel afgespannen met een lintje, vlakbij het kinderperk. De helft was leeg en de andere helft gevuld met water, stukjes hout van de kisten, een lijkzak en ook menselijke resten. Dat kon je zelfs ruiken. Op een begraafplaats moet er rust en sereniteit heersen, niet deze wansmakelijke rauwheid. En de stad? Die zegt dat alles volgens procedure verloopt. Ik hoop dat de verontwaardiging van velen hier toch iets doet veranderen.”

Schepen van Openbaar Domein Jean Vandecasteele stelt dat er niets klopt van wat de N-VA beweert en dat de ingreep correct gebeurd is. Hij zegt dat de betrokken personeelsleden hun werk correct hebben gedaan.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier