Twee bestuursleden van Wielervereniging Zwevegem stappen op na parcourswijziging

Redactie KW

Twee maanden voor het startschot van de Grote Prijs Marcel Kint zal weerklinken, hebben twee leden hun functie in het bestuur neergelegd. De nieuwe parcourswijziging was er voor hen te veel aan. Ook het feit dat de renners het centrum van Zwevegem links laten liggen, kunnen ze moeilijk verteren.

Door Geert Vanhessche

De twee bestuursleden die het voor bekeken houden zijn Joseph Cloet en Geert Opsomer. De voormalige café-uitbater Joseph Cloet zorgde in 2010 mee voor de ‘redding’ van de wielerwedstrijd die op sterven na dood was. “Na verloop van tijd werd het parcours aangepast en hadden we enkele grote rondes waarin we alle deelgemeenten aandeden en nog enkele kleinere rondes in Zwevegem zelf. Dit werd enorm gewaardeerd door het publiek, de renners en de ploegleiders.”

In 2016 werd de koers opgewaardeerd naar een UCI 1.2-wedstrijd en vorig jaar naar een 1.1-wedstrijd. Er werd ook ingeschreven voor de Beker van België, een aantal wedstrijden georganiseerd door Pro Cycling Events en waarvoor een groter budget nodig is. “Vandaar ook dat vorig jaar, in ruil voor sponsorgeld, de start in Kortrijk werd gegeven. Na een aanloop langs het kanaal Bossuit-Kortrijk, kwam men zo op het vertrouwde parcours in Zwevegem terecht. De wedstrijd kwam rechtstreeks op tv waardoor de aankomst naar de Bekaertstraat diende te verhuizen“, vertelt Joseph Cloet.

Parcours

Iets wat Joseph Cloet dwars zit, is dat men geen ‘baas’ meer is over de eigen koers. “Door in het verhaal van Pro Cycling te stappen, werd onze wedstrijd verplaatst naar mei. Vorig jaar was dit op pinksterzondag en dit jaar is dit op verkiezingszondag 26 mei. Wij hadden liever een datum net voor het Belgisch kampioenschap gekregen, maar tevergeefs.”

Joseph Cloet nam, samen met Geert Opsomer, ontslag. (foto GJZ)
Joseph Cloet nam, samen met Geert Opsomer, ontslag. (foto GJZ)

De koers gaat zeven keer door Kortrijk, maar het centrum van Zwevegem laten ze links liggen – Joseph Cloet

Ook de nieuwe parcourswijziging zit Joseph dwars. “De start in Kortrijk, kan ik nog begrijpen, maar de twee passages door Lauwe en zelfs Moeskroen zijn er voor mij te veel aan. In Zwevegem zelf laat men het centrum links liggen en rijdt men aan het oud-gemeentehuis de Bekaertstraat in naar de aankomstlijn om daarna via de Harelbeekstraat de gemeente opnieuw te verlaten. Men doet nu zeven keer Kortrijk aan.”

Seingevers

Geert Opsomer en Joseph Cloet waren verantwoordelijk voor de seingevers. “Vorig jaar hadden we daarvoor 260 mensen nodig samen met enkele motards. We konden er ook een 50-tal, na de start in Kortrijk, opnieuw inzetten op het parcours in Zwevegem. Met de omloop van dit jaar hebben we op bijna 300 plaatsen een seingever nodig. Ze verplaatsen is ook niet meer mogelijk.” Zoveel mensen samenbrengen is geen sinecure volgens Cloet.

“Het is een heel verantwoordelijke functie waar we maanden mee bezig waren. Enkele zaken liepen toch mis, maar hadden gelukkig geen invloed op het wedstrijdgebeuren. Daarom vroegen we samenwerking met de politie en signalisatiedienst, maar de koersdirecteur weigert onze aanwezigheid op die vergaderingen.”

De organisatie verklaart de wijziging van het parcours als een tegemoetkoming naar een belangrijke sponsor die in de omgeving van Moeskroen zijn bedrijf heeft. Ook naar het aantal seingevers toe, maakt men zich geen zorgen en kijkt men met een gerust gevoel de wedstrijd tegemoet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier