Turkijenhoek in Ardooie wil actie ondernemen om komst windmolens te verhinderen

Zonnepanelen op het dak van D'Arta zouden een groter rendement opleveren dan een windmolen, meent de buurt. (Foto JCR) © (Foto JCR)
Jos Remaut

In de buurt van de Turkijestraat en de Processiestraat in Ardooie heerst grote ongerustheid over de plannen om er enkele windturbines op te trekken. Plannen die naar buiten uit nog niet echt duidelijk zijn, maar wat wél klaar is, is dat er iéts op komst is.

De ongerustheid bij de omwonenden is eigenlijk ontstaan nadat een aantal landbouwers en grondeigenaars in de buurt mensen van de firma Aspiravi uit Harelbeke over de vloer kregen met de vraag strategische lapjes grond te verkopen om er windmolen op te kunnen bouwen. “Op het eerst gezicht misschien een aanlokkelijk voorstel, maar de eigenaars van hier in de buurt waren toch niet zo happig”, zegt een buurtbewoner die liever anoniem blijft.

“Ze weten immers dat die windmolens geen goeie zaak zijn voor het landelijke karakter van de omgeving, dat ze zelf koesteren. En verder staan de contracten die ze door de juffrouwtjes van Aspiravi onder de neus worden geduwd vol met kleine lettertjes met allerhande bepalingen om schrik van te krijgen. Maar er zijn ook grondeigenaars die hier niet in de buurt wonen, en die tekenen natuurlijk wel sneller.”

Positief advies

Maar het is niet omdat een windmolenbouwer gronden prospecteert, dat er ook effectief windmolens zullen worden gebouwd, natuurlijk. Wat weten we op vandaag? Dat er een aanvraag is van de Aspiravi om één windmolen te bouwen op de hoogte bij het groenteverwerkende bedrijf D’arta langs de N37. Deze aanvraag is al bij het gemeentebestuur van Ardooie gepasseerd en kreeg daar van het schepencollege een positief advies. Maar het is wel de deputatie van de provincie West-Vlaanderen die beslist, en daar is de aanvraag nog niet behandeld. Of de aanvraag daar veel kans zal maken, valt nog te bezien, want daar huldigt men het principe van de gedeconcentreerde bundeling, wat wil zeggen dat één eenzame windmolen in principe niet kan.

De mensen uit de buurt zijn er, met alles wat ze zien gebeuren, dan ook zeker van dat er nog aanvragen zullen volgen. Zo bijvoorbeeld voor een molen langs de Turkijestraat, in de buurt van een woning die wat van de straat afligt. “Nee, er is hier nog niks officieel geafficheerd, maar meestal komen zo’n dingen uit in de grote vakantie of met kerstmis, als de mensen wat minder attent zijn.”

Hinderlijk

Maar waarom zijn ze hier eigenlijk zo tegen? Er moet nu eenmaal meer groene energie opgewekt worden en daarvoor zijn volgens de minister nog héél veel extra molens nodig. “We zijn niet tegen hernieuwbare energie, maar je kan er niet omheen dat daar voor de directe omwonenden nadelige gevolgen aan verbonden zijn: slagschaduw, lawaai, ijs dat naar beneden valt. Zaken die door de projectontwikkelaars uiteraard strek worden geminimaliseerd. Er zijn toch andere plaatsen genoeg, en er is nog zoveel plaats op de zee! Overigens: met zonnepanelen op zijn dak zou D’arta een veel hoger rendement halen dan met windmolens.”

“En er rijzen ook alsmaar meer vragen over de effecten op de gezondheid”, aldus nog onze zegsman. Een dokter die in de buurt woont zou zich alvast bij het protest aansluiten. Want het zal hier niet alleen bij woorden en bedenkingen blijven: de buren blijken elkaar te vinden en daar komt allicht wel een actiecomité van…

In Moorslede en Gits kwamen ze er alvast niet

Ardooie is niet de eerste randgemeente rond Roeselare waar ze windmolens niet graag zien komen. Zowel in Moorslede als Gits slaagden ze er, mét steun van het gemeentebestuur, alvast in om de plannen tegen te houden.

Op de industriezones van Izegem en Roeselare staan een aantal windmolens gegroepeerd, maar in de meer landelijke gemeenten ziet men ze niet graag komen, ook al wordt de druk naar meer windenergie flink opgevoerd. In Moorslede schrokken ze zich in de zomer van 2013 alvast een hoedje toen de firma Westwind een vergunning aanvroeg voor maar liefst 9 windturbines in de open ruimte tussen Moorslede-centrum en Slypskapelle. Vrijwel onmiddellijk stond er een actiecomité recht dat een groot draagvlak had en maar liefst 2.203 bezwaarschriften verzamelde. Ook het gemeentebestuur verleende zijn steun en gaf negatief advies. Uiteindelijk besliste de deputatie om geen milieuvergunning te verlenen en Ruimte Vlaanderen weigerde daarna ook de stedenbouwkundige vergunning. Een jaar eerder was ook al de vergunning geweigerd voor drie windmolens van de W-kracht in Gits, ter hoogte van de firma Deceuninck langs de ring om Roeselare. Ook hier na fel protest van een actiecomité en steun van de gemeente Hooglede.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier