Tuinhier Torhout frist eigen werking op

Voorzitter Johan Dejonckheere (links) en secretaris Gery Levrouw. © Foto JS
Redactie KW

De Torhoutse afdeling van Tuinhier bestaat al bijna negentig jaar en de voorbije kwarteeuw werd er nauwelijks iets aan de werking veranderd. Hoog tijd voor een make-over dus en die werd zopas door het bestuur met voorzitter Johan Dejonckheere en secretaris Gery Levrouw gerealiseerd.

Concreet is er een totaal vernieuwde website ontworpen en wordt de traditionele tuinkeuring grondig hervormd. “Als we blijven vasthangen aan het verleden, wordt het nóg moeilijker dan het nu al is om jongeren aan te trekken”, zeggen Johan en Gery.

Laatstgenoemde is al sinds 1988 secretaris. Hij is al die tijd een van de dragende krachten van de vereniging geweest, ook toen Tuinhier nog De Volkstuin heette.

Naast Johan en Gery hebben zitting in het bestuur: erevoorzitter Godfried Pollet, hoofdredacteur van het gewestelijke maandblad Jo De Weirt, Monique De Larue, Johny Derynck, Pol Diopere, Noël Ghesquière, Marcel Godderis, Martine Kerkhove, Claudine Logghe, André Van Lierop en – sinds kort – Geert Verhenne.

Nieuwe tuinprijskamp

Belangrijk anno 2018 is over een frisse website beschikken die geregeld geüpdatet wordt. “Dat is nu het geval”, aldus Gery Levrouw niet zonder trots. “Mijn schoonzoon Pieter Aernoudt heeft de site ontworpen en we zijn er heel tevreden over. We kondigen via het internet onze activiteiten aan, bieden de leden de mogelijkheid om online voor initiatieven en acties in te tekenen en noem maar op. Een grote stap vooruit!”

Ook belangrijk is het herzien van de tuinprijskamp die al vele jaren voor de Tuinhier-leden georganiseerd wordt. “Tot nog toe werd jaarlijks de tuin van een derde van de leden gekeurd”, legt Johan Dejonckheere uit. “Dat gebeurde automatisch, of je dat nu wou of niet. Zoiets is niet meer van deze tijd, zeker niet nu het beschermen van de privacy almaar nadrukkelijker geldt. En dus gooien we vanaf dit jaar het roer om.”

Voortaan moeten de leden zelf inschrijven om hun tuin te laten keuren. “Ze nemen dus niet meer automatisch aan de tuinprijskamp deel”, vervolgt Johan. “En ze hoeven evenmin drie jaar te wachten tot ze aan de beurt zijn. De keuring gebeurt overigens op 5 en 6 juli door Wilfried Verplancke uit Veldegem. Die wordt vergezeld van iemand die foto’s van de tuin neemt om de sterktes en de zwaktes in beeld te brengen.”

“In trek zijn onze groepsaankopen van witloofwortels en tomatenplanten”, voegt Gery eraan toe. “Ook jonge moestuiniers zijn daar tuk op. Het is en blijft een immense uitdaging om jongeren voor onze vereniging te winnen. We hebben nog altijd driehonderd gezinnen die lid zijn, maar verjonging is een noodzaak.”

(JS)

Info: www.tuinhiertorhout.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier