Tudor de labrador, Brugges bekendste viervoeter, gaat straathonden redden

Tudor de Labrador. © Facebook
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Tudor de Labrador, de bekendste hond van Brugge en omstreken, bekommert zich nu ook om het vaak trieste lot van straathonden in Servië. Samen met zijn baasje Nicolas Compernolle, zijn kompaan Joey Tuyaerts en hun vriendinnen, trekt hij met een mobilhome naar de Servische stad Nis. “We zullen er een van de grootste opvangcentra voor verwaarloosde honden ter wereld bezoeken en er een meeslepende film over maken.”

Tudor, de gekke labrador met pet en zonnebril, veroverde de voorbije zomer al vlug de harten van de bezoekers van de vele festivals die hij samen met zijn baasje Nicolas Compernolle aandeed. Samen met Nicolas realiseerde hij mooie projecten voor het welzijn van mens en hond, maar Tudor richt zijn blik nu ook naar het buitenland. Hij zal naar Servië reizen om daar het lot van zijn soortgenoten te helpen verbeteren.

“Het trieste lot van verwaarloosde en vaak mishandelde straathonden in het buitenland, en meer bepaald in Servië, ligt ons na aan het hart” verduidelijkt Nicolas Compernolle. “We willen vooral de bewustwording rond die problematiek verhogen en mensen aanzetten tot het adopteren van zo’n hond. In Servië worden honden immers massaal op straat gedumpt. De man in de straat bekommert er zich niet om een rondlopende hond. Integendeel, de honden worden er vaak opgehangen aan bomen of palen of gewoonweg doodgeslagen.”

Met de mobilhome

Om die problematiek te verhelpen, heeft Nicolas samen met zijn Knokse kompaan Joey Tuyaerts van het videoproductiehuis Stokedhouse een nieuw project opgestart. “Op zaterdag 6 april vertrekken we met een mobilhome, die we mogen gebruiken van het bedrijf Urbano, naar de Servische stad Nis. De reis ernaartoe zal zo’n twee dagen duren, maar onze gehele trip overspant de volledige paasvakantie. Voor dit project werken we samen met de organisaties Dog Happiness vzw, die voorziet in financiële steun, medicatie en verzorging enerzijds en met de vzw’s Pawer en Tails4Life anderzijds. Zij gaan ter plaatse om hondjes te verzorgen en om ze reisklaar te maken om geadopteerd te worden in België. In onze mobilhome zelf nemen we ook al medicatie, voeding en vitamines mee.”

Heel veel honden worden gedumpt in de straten van de Servische steden

Het team van Tudor & Friends kiest voor de stad Nis omdat daar een van de bekendste en grootste hondenshelters, waar straathonden worden opgevangen dus, ter wereld gelegen is. “De mensen van het opvangcentrum daar leveren schitterend werk, maar hun middelen zijn beperkt. Je moet weten dat er een enorme toevloed is aan straathonden. Heel veel honden worden gedumpt in de straten van de Servische steden, zelfs vanuit het buitenland. Die honden – die uiteraard niet gesteriliseerd zijn – kweken enorm snel. Die situatie heeft ook voor een deel te maken met de sociale situatie in het land”, legt Nicolas uit.

Duizend honden

“De hogere middenklasse kan wel zorgen voor een hond en vertroetelt die als huisdier, maar voor de vele armen is dat niet mogelijk. En net door die vele armoede onder de bevolking, geraken ze in de shelter ook niet gemakkelijk aan voedseloverschotten voor de honden. Je moet weten dat de kostprijs om een hond gedurende een maand op te vangen in een shelter, dus inclusief het voeden, ontvlooien en ontwormen, zo’n 20 euro bedraagt. En in de shelter zitten wel duizend honden. Je kunt dus zelf uitrekenen welke massa geld dit maandelijks kost. Voor de plaatselijke overheid is het duidelijk ook niet echt een prioriteit.”

Joey Tuyaerts, Nicolas Compernolle en Tudor de Labrador trekken met de mobilhome naar Servië.
Joey Tuyaerts, Nicolas Compernolle en Tudor de Labrador trekken met de mobilhome naar Servië.© Jeffrey Roos

Tudor & Friends wordt voor de reis en het verblijf ondersteund door de bedrijven Edgars & Cooper, Tom&Co en SnuffleDogBeer, allen bedrijven die actief zijn in de sector van honden en huisdieren in het algemeen en die ook steun verlenen bij de andere evenementen van Tudor & Friends. “De bedoeling is om tijdens deze reis een meeslepende kortfilm te maken. Enerzijds over de trieste situatie van de vaak zwaar mishandelde honden, maar anderzijds willen we er ook hoop insteken. Er zijn immers mensen die zich bekommeren om de honden. En als ze kunnen geadopteerd worden, wacht hen een betere toekomst”, vult Joey Tuyaerts aan. “De kortfilm zullen we opbouwen in verschillende afleveringen. De film zal ik voornamelijk monteren als we terug in België zijn, maar doorheen de reis zullen we wel korte impressies delen via Facebook en Instagram zodat de mensen onze avonturen toch al wat kunnen volgen op die manier.”

Hondenfestival

Nicolas vult aan: “Eens terug in België, zullen we voor de vzw’s waarmee we samenwerken, de sponsors en de pers een momentje organiseren waarbij we de film in première vertonen. Dat zal mogelijk in het kasteel Tudor zijn. De film wordt dan later ook nog gebuikt op sociale media en op onze evenementen zoals het hondenfestival DoggyParadise, dat plaatsvindt op 13 en 14 juli in provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Ik verduidelijk graag nog eens dat wij met dit project en met het hele opzet van Tudor&Friends vooral andere verenigingen die werken rond hondenwelzijn willen ondersteunen. Wij gaan niet zelf instaan voor de praktische en logistieke kant van het opvangen en adopteren van honden, maar willen wel steun bieden, bewustwording creëren en mensen én honden samen brengen.”