Tsjechen komen naar Heule op bouwkamp

Stan Van Mierlo voor de hoevewinkel die verbouwd zal worden. © AV
Redactie KW

Deze zomer trekken heel wat jongeren op bouwkamp naar het buitenland. Maar het kan ook omgekeerd, zo helpen enkele buitenlandse jongeren de komende weken verbouwen aan de Heerlijkheid van Heule. Maar daar mogen wel nog wat vrijwilligers uit de buurt bij. “Liefst wat handige mensen”, zegt coördinator Stan Van Mierlo.

“We wisten dat hier voor jaren werk aan was toen we met de vzw Oranjehuis de hoeve van de Heerlijkheid aan de Zeger Van Heulestraat kochten”, begint Stan zijn verhaal. “Dankzij enkele gedreven medewerkers van de Limburgse Telebouworde, die perfect weten hoe je op een betaalbare en efficiënte manier onderhouds- en verbouwprojecten kan uitvoeren en ook de nodige technische vaardigheden hebben, konden we hier zomer na zomer jongeren en vrijwilligers voor een bouwkamp bijeen brengen. Ook als mens leerden ze van elkaar. Sommige vrijwilligers kwamen van vrij ver om hier enkele dagen of zelfs weken door te brengen. Werfleider Jef Gerets zorgde er telkens voor dat het klikte en dat samen grootse dingen gerealiseerd werden.”

De Bouworde

Maar Jef is ondertussen met pensioen en de Limburgers hebben nog geen waardige opvolger voor hem gevonden. Dus ging de Heerlijkheid maar aankloppen bij de vzw De Bouworde. “Die zet voor jongeren niet alleen buitenlandse bouwkampen op maar biedt ook projecten aan in eigen land.” De sociale (bio)hoeve in Heule is daar eentje van.

Daardoor mogen we hier binnenkort ook enkele internationale vrijwilligers verwachten, waaronder enkele Tsjechen en twee of drie minderjarige vluchtelingen”, blikt Stan vooruit.

Ondertussen blijven we zelf via onze eigen kanalen Vlaamse jongeren zoeken om hier wat te komen meeklussen. Alleen zijn vrijwilligers uit de buurt of zelfs onze eigen provincie maar dun gezaaid. Bovendien zoeken we ook nog enkele geschoolde vaklui die de jongeren kunnen leiden en motiveren.”

Nog volk gezocht

“Hier moet echt wel meer gebeuren dan wat schilderwerk. We willen een stuk van ons hoevewinkeltje verbouwen en de hele zolderverdieping erboven aanpakken. Gepensioneerde leraars bouw of timmeren of bouwvakkers die vervroegd zijn mogen stoppen, zijn hier meer dan welkom.”

Op het bouwkamp wordt gewerkt van 8.30 tot 18 uur, met enkele pauzes voor een gezamenlijke maaltijd. Na 18 uur en in de weekends staan er allerlei ontspannende activiteiten op het programma. Het kamp staat open voor jongeren vanaf 15 jaar, al zijn ook gezinnen met jongere kinderen welkom. (AV)

Info: Stan Van Mierlo (0479 75 22 51) of www.bouworde.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier