Tribune Wielingencentrum niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

David Pieters, hier bij Ingrid Decherf: "Als je een zaal vernieuwt moet je toch rekening houden met mensen in een rolstoel." © LB
Redactie KW

Het Wielingencentrum in Wenduine kreeg in januari een nieuwe tribune. Dit creëert een 70-tal extra plaatsen. Vroeger werden er stoelen bijgezet in de brede gangen om extra plaatsen te voorzien. Hier kregen dan ook rolstoelgebruikers een plaats. Bij de nieuwe tribune is er echter geen extra ruimte meer over in het gangpad, waardoor ook rolstoelgebruikers hier niet kunnen staan omwille van de brandveiligheid. David Pieters van Bewust kaartte het probleem al twee keer aan op de gemeenteraad, maar er is nog geen concrete oplossing.

De bal ging aan het rollen toen Ingrid Decherf kaarten had besteld om in Wielingen naar de voorstelling Blind Getrouwd te komen kijken. Ze was al eens met haar dochter Tia naar een voorstelling komen kijken en er waren toen geen problemen. Ze wist echter niet dat er een nieuwe tribune was. Ze kreeg dan ook kaarten voor rij 12. Toen het probleem uitkwam boden de medewerkers van de cultuurdienst behulpzaam aan om Tia te ondersteunen naar haar plaats, maar dat zag de 25-jarige Bredense met MS helemaal niet zitten. Het zou ook problemen opleveren als ze bijvoorbeeld in de pauze naar het toilet zou moeten. Het probleem werd al in februari aangekaart maar ondertussen kreeg Ingrid geen informatie meer voor als ze in de toekomst nog gebruik zou willen maken van Wielingen.

Aan de zijkant van de tribune zie je nauwelijks iets van de voorstelling

“Wij gaan regelmatig naar theatervoorstellingen. Voor Tia is het een van de weinige ontspanningsmogelijkheden. In heel wat zalen is dat helemaal geen probleem. In Bredene krijgen we altijd een mooie plaats vooraan en zelfs in de stadschouwburg in Brugge, nochtans een historisch gebouw, is alles voorzien voor rolstoelgebruikers. In De Haan hebben ze er echter blijkbaar niet bij stilgestaan dat ook rolstoelgebruikers van hun zaal gebruik zouden maken. Dat is bijzonder jammer.”

Actie

“Er wordt nu gezegd dat als we komen er wel iets geregeld kan worden, maar als het niet mag voor de brandveiligheid, dan mag het toch gewoon niet. Er zou ook een mogelijkheid zijn aan de zijkant van de tribune maar dan zie je amper iets van de voorstelling.” David Pieters van oppositiepatij Bewust steunt Ingrid en vroeg al twee keer om uitleg. “Ik vind het wel erg dat er na twee maanden nog geen oplossing is uitgewerkt voor dit probleem. Ik heb ook alle mails doorgestuurd naar de verantwoordelijke schepen, maar ik kreeg geen antwoord. Als je een zaal vernieuwt moet je toch rekening houden met mensen in een rolstoel”, vindt het raadslid.

Schepen Rudi Cattrysse nuanceert het probleem en zegt dat er wel al actie is ondernomen. “We hebben al contact opgenomen met de tribunemaker om na te gaan of nog aanpassingen kunnen gebeuren. Het resultaat hebben we nog niet maar bij de inschrijvingen van ons nieuw cultuurprogramma wordt er altijd rekening gehouden om die mensen te helpen om ze zo goed mogelijk te kunnen laten plaatsnemen. Er is nog altijd de mogelijkheid als rolstoelpatient om vooraan de optredens te volgen. Het lukt al 25 jaar waarom zouden de mensen dan opeens niet meer kunnen komen? Ik heb onlangs mijn academie met mensen met een beperking op bezoek gehad in Wielingen en die mensen hebben we allemaal een voor een geholpen om op een deftige manier te kunnen genieten”, zegt Cattrysse.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier