Triatleet Chris Seynaeve uit Izegem zoekt sponsors voor Marathon des Sables

Chris Seynaeve traint volop voor de Marathon des Sables. Hij zoekt nog volop sponsors voor zijn goede doel. Tinne Seys helpt hem hierbij met de administratieve kant. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Chris Seynaeve heeft zijn nieuwe sportieve uitdaging voor 2019 alvast beet. De man die een jaar trainde om een triatlon voor het goede doel te lopen én die eind 2017 tot een goed eind bracht, heeft dit keer zijn zinnen gezet op de legendarische Marathon des Sables in Marokko. Hij oefent nu al volop om zes etappes in snikhete omstandigheden te lopen.

Chris leidde vroeger een leven waarin goed eten en af en toe een sigaretje roken veel voorkwam, maar daar maakte hij begin 2017 resoluut komaf mee. De zelfstandige bouwvakker uit Emelgem vatte het plan op om een jaar lang te oefenen voor een eigen versie van de ‘Iron Man’-triatlon. Hij legde zichzelf een Spartaans trainingsschema op en liep dagelijks 15 tot 20 kilometer. Het roken zwoor hij af en het lekker eten beperkte hij tot een minimum.

Op zaterdag 23 december slaagde hij in zijn missie en waagde hij zich in zijn eigen Izegem aan 3,8 km zwemmen, 180 km wielrennen en 42 km lopen. Hij zamelde met zijn krachttoer 8.000 euro voor het Fonds Kind- en Orgaantransplantatie in. “Ik ben tot het uiterste van mijn krachten moeten gaan, maar het feit dat ik het voor zieke kinderen deed, hielp me om die laatste uren te overbruggen”, blikt hij daar op terug. “Ondertussen ben ik niet gestopt met sporten. Ik heb de microbe goed te pakken en daarom droom ik er opnieuw van om een grote uitdaging uit te gaan en daar iets voor het goede doel aan te koppelen: in april 2019 loop ik de bekende Marathon des Sables in Marokko.”

Mul zand

Die bestaat uit een loopparcours van 250 km dwars door de Sahara, verdeeld over zes dagen in etappes van 20 tot 84 km. In ons land is de Marathon des Sables vooral bekend door de deelname van presentator Tom Waes. Hij slaagde er in 2010 in om de ultramarathon uit te lopen voor zijn tv-programma Tomtesterom.

“Toen ik op zoek was naar interessante uitdagingen stootte ik op het internet op de Marathon des Sables”, verklaart Chris zijn keuze. “Het wordt een uitdaging van jewelste, want in die periode van het jaar kan de temperatuur er tot 45 graden oplopen. Bovendien loop ik er door mul zand heen, wat de beproeving meteen heel wat zwaarder maakt. Daarbij draag ik ook een rugzak met een broodnodige watervoorraad, wat in een woestijn natuurlijk onontbeerlijk is.”

Om zich terdege voor te bereiden is Chris al maanden met een aangepast trainingsschema bezig. “Ik laat me daarvoor opnieuw begeleiden door sportcoach Jesse Vannieuwenhuyse”, zegt hij. “Ik liep dit jaar al verschillende marathons en waagde me in september zelfs aan de triatlon van Almere in Nederland. Daar deed ik er 13 uur en 27 minuten over. Dat is al anderhalf uur beter dan mijn triatlon eind december 2017 in Izegem. Ik hoop er nog wat tijd af te kunnen pitsen, maar dat zal nog moeten blijken. Ik reed daarnaast ook mee in de E3-prijs en Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. Om me op lopen in het zand voor te bereiden doe ik ook mee aan diverse loopwedstrijden aan de kust. Om het hoogteverschil met die duinen de baas te kunnen ga ik dan weer een paar keer gaan lopen in de Ardennen.”

Niet bang

Van de hitte is Chris alvast niet bang. “Ik heb het voordeel dat ik intensief kon trainen tijdens de hittegolven van afgelopen zomer. Toen liepen de temperaturen ook behoorlijk hoog op en ging ik op het heetste moment van de dag naar buiten om te joggen. Ik kon dat goed aan, al weet ik dat de hitte in de woestijn nog van een andere categorie is. Al heb ik me wel laten vertellen dat hoe beter je conditie is, hoe minder je last van de hitte zou hebben. Daar ben ik heel benieuwd naar.”

Chris koppelt zijn uitdaging opnieuw aan het goede doel. “Ik wil geld inzamelen voor de vzw Refuse to Sink uit Roeselare”, zegt hij. “Zij zetten zich in voor mensen met de ziekte van Duchenne en ik wil daar mijn steentje toe bijdragen. Daarnaast steun ik ook het zieke Brugse jongetje Kymani Verplancke. Hij heeft een niet-erkende ziekte die zijn spieren zwaar belast. Daarom wil ik sparen voor een speciale fiets zodat hij weer mobieler wordt. Het blijft welk telkens opnieuw een immense uitdaging om de nodige sponsors te vinden. Bekende Vlamingen hebben die maar voor het rapen, maar voor iemand als ik gaan de deuren helaas niet zo vlug open. Nochtans doe ik dit om zieke mensen te steunen. Er zijn verschillende formules mogelijk, dus ik hoop dat ik in de komende weken nog zoveel mogelijk mensen kan overtuigen om een financieel duwtje in de rug te geven. Vanaf januari zou het ook de bedoeling zijn dat regionale tv-zender Focus/WTV me volgt tijdens mijn trainen en ook het stadsbestuur van Izegem zal onderzoeken wat het kan doen om me bij mijn zoektocht naar sponsors te helpen.” (Valentijn Dumoulein)

Wie op de hoogte wil blijven van Chris zijn missie om de Marathon des Sables te lopen, kan info vinden op zijn Facebookpagina ‘Iron force for Children’. Een gift storten kan op het rekeningnummer BE69 9531 3863 3678

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier