Torhoutse politicus neemt Geowacht voor apothekers op de korrel

Gemeenteraadsslid Paul Dieryckx: pleit voor de uitstap van de Torhoutse apotheken uit de Geowacht : "Voor betere dienstverlening." © (Foto JS)
Johan Sabbe

U woont in Torhout en hebt buiten de gewone openingsuren van de apotheken geneesmiddelen nodig? Dan kan het sinds de invoering van de zogenoemde Geowacht begin 2016 dat de dichtste apotheek met wachtdienst zich in… Snellegem bevindt, op 15 km afstand, 30 km heen en terug. “We moeten dringend van die slechte service voor de bevolking af”, vindt het Torhoutse SP.A-kopstuk Paul Dieryckx. “Daarom vraag ik: apothekers, stap uit de Geowacht! En organiseer weer een lokale wachtdienst als vanouds.”

Navraag leert dat een deel van de negen Torhoutse apotheken oren heeft naar de oproep van de politicus. Maar blijkbaar regeert de angst, want niemand van de apothekers wil dat openlijk zeggen. Anoniem wél en zonder er doekjes om te winden.

“De Geowacht snijdt ook financieel serieus in ons vel”, klinkt het off the record. “We verliezen duidelijk aan inkomsten.”

Open op donderdagnamiddag

De Geowacht is een systeem dat uit Antwerpen is overgewaaid. Door het wachtsysteem te digitaliseren, moeten de apothekers minder wachten kloppen. Op de site www.geowacht.be vinden de bewoners welke apotheek in hun regio op weekdagen van 18.30 tot 22 uur wacht heeft, maar voor de nachtwacht tussen 22 en 9 uur moet er naar 0903 99 000 gebeld worden, wat 1,50 euro per minuut kost. Voor het weekend geldt dezelfde regeling als tijdens de week: tussen 9 en 22 uur via www.geowacht.be of www.apotheek.be (of voor wie geen internet heeft, via een blad aan elke apotheek) en na 22 uur via dat telefoonnummer. Overigens: tot nu toe gold er een permanentiesysteem onder de Torhoutse apotheken voor de wacht op donderdagnamiddag, maar dat is sinds Nieuwjaar weggevallen. Enkele apotheken waren op donderdagnamiddag sowieso al gewoon open en vanaf nu volgen er nog meer dat voorbeeld.

Apothekers bang om te praten

Toen de Geowacht begin 2014 werd doorgedrukt, hielden in West-Vlaanderen maar twee gemeenten de boot af, met name Knokke-Heist en Torhout. Ze bleven hun eigen wachtdienstsysteem hanteren. Maar in de loop van 2015 ging Knokke-Heist toch overstag en helaas na barsten in de eensgezindheid onder de plaatselijke apothekers stapte begin 2016 uiteindelijk ook Torhout als allerlaatste West-Vlaamse gemeente in de Geowacht. Nochtans bleven enkele apothekers sceptisch. Ze wilden het lokale wachtsysteem behouden, maar ze legden zich bij de meerderheid neer.

Intussen staan we twee jaar verder en blijkt de Geowacht de bevolking beduidend minder service te bieden, niet echt een verrassing bij schaalvergrotingen. En dus wordt de roep groter om de Geowacht de rug toe te keren, al wil geen enkele apotheker dat met zoveel woorden zeggen. Anoniem is de woordenvloed des te groter. “Zoals de Geo-wacht nu georganiseerd is, schaadt het systeem de bevolking”, klinkt het van achter de toonbank van een Torhoutse apotheek. “Er zijn al geregeld situaties geweest waarbij de dichtste apotheek met wachtdienst zich in Snellegem bevond. Onbegrijpelijk toch! Ik vind een apotheek met wachtdienst in een aangrenzende gemeente nog net kunnen, maar niét in een gemeente die niet eens aangrenzend is. Ons oude lokale wachtsysteem was gewoon veel beter.”

“De apothekers die tegen de Geowacht zijn, durven niet te praten, omdat ze vrezen op hun donder te zullen krijgen vanwege de West-Vlaamse Apothekersvereniging, die de Geowacht sterk promoot en de rangen gesloten wil houden”, zegt Paul Dieryckx. “Als politicus kan ik natuurlijk wél uit mijn pijp komen. Ik wil met alle mogelijke middelen de belangen van de bevolking verdedigen en tegelijk ook de plaatselijke apotheken de kans geven om weer meer van wacht te zijn en zo wat extra te verdienen.”

Dreigen met een klacht

“De Geowacht voorziet tot 22 uur één apotheek met wachtdienst per 50.000 mensen en van 22 tot 9 uur één apotheek per 100.000 mensen”, vervolgt Paul. “Daardoor is er na 18.30 uur nog slechts in de helft van de gevallen een Torhoutse apotheek open en na 22 uur nog slechts één op de vier keer. Bijgevolg moeten zieken of hun familie soms een autorit maken naar Snellegem, Roeselare, Jabbeke, Staden of Zwevezele voor het verkrijgen van hun medicatie bij de apotheek met wachtdienst. Zowel in de week van Kerstmis als van Nieuwjaar was er geen enkele Torhoutse apotheek van wacht. Het voorbije nieuwjaarsweekend was het kiezen tussen een apotheek in Lichtervelde of Aartrijke, wat nog relatief meeviel, maar allesbehalve ideaal was.”

Paul Dieryckx, die fractieleider van SP.A in de Torhoutse gemeenteraad is, zegt over de kwestie al te hebben samengezeten met de Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert, de wachtverantwoordelijken van de plaatselijke apothekers en een vertegenwoordiging van de West-Vlaamse Apothekersvereniging. Maar dat heeft niet tot een oplossing geleid. “Een aantal Torhoutse apotheken was bereid om zijn openingsuren op weekdagen uit te breiden tot 22 uur, maar dat werd niet toegestaan door het bestuur van de West-Vlaamse Apothekersvereniging. Een andere, interne afspraak tussen de lokale apotheken om open te blijven tot 20 uur na de meeste avondbezoeken bij de huisarts werd eveneens geblokkeerd, aangezien apothekers uit naburige gemeenten met een klacht bij de Orde der Apothekers dreigden. Daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Het is duidelijk dat er zonder Geowacht een veel betere dienstverlening zou ontstaan naar de bevolking toe en dus roep ik de Torhoutse apotheken op om uit dat nadelige systeem te stappen en terug te vallen op een puur Torhoutse wachtdienst.”

Welzijn van de bevolking

Of zo’n uitstap uit de Geowacht zomaar kan? Paul Dieryckx: “Ik weet me gesterkt door een juridisch advies van een gespecialiseerde advocaat die beklemtoont dat niemand ook de Orde der Apothekers niet kan verhinderen dat apotheken hun openingsuren zelf vastleggen, net als andere handelszaken die verzorgingsproducten verkopen, grootwarenhuizen bijvoorbeeld. De Torhoutse apotheken kunnen voorts op elk moment autonoom beslissen om uit het Geowacht-systeem te stappen en onderling te bepalen hoe ze een verbeterde dienstverlening qua openingsuren en wachtdiensten kunnen aanbieden. Sinds de invoering van de Geowacht is de goede verstandhouding tussen een aantal Torhoutse apotheken wel wat zoek geraakt, maar dat mag geen reden zijn om een uitstap uit de Geowacht niet te willen overwegen. Ik pleit ervoor om solidair de vroegere dienstverlening met een vaste wachtdienst in Torhout nieuw leven in te blazen. Met de start komende zomer van de huisartsenwachtpost net naast het AZ Sint-Rembert zal het openhouden van een Torhoutse apotheek met wachtdienst alvast een stuk winstgevender worden. Dus varen ook de apothekers er wel bij. Al heb ik natuurlijk op de eerste plaats het welzijn van de bevolking voor ogen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier