Torhoutse juwelier vier maanden na inbraak: “De gangsters ruïneerden me, maar ik vecht verbeten terug”

Maaiken Devos in haar juwelenzaak: "Ik heb veel slaap in te halen. Ik heb nachten geen oog dicht gedaan." © Foto JS
Johan Sabbe

Eind mei werd op een zaterdag omstreeks middernacht de juwelierszaak van Maaiken Devos in de Ruitjesbosstraat brutaal overvallen. De gangsters hadden duidelijk een moment gekozen waarop er niemand aanwezig was, slaagden erin een raam met vijf lagen kogelvrij glas te slopen en gingen er met een fortuin aan juwelen vandoor. Nu, ruim vier maanden later, is Maaiken na de zware financiële en emotionele klap weer aan het rechtkrabbelen.

Sowieso heeft de 58-jarige Maaiken vier zware maanden achter de rug. Met angst, slapeloze nachten en financiële kopzorgen. “Ik heb mezelf vorige week een schop onder mijn kont gegeven om uit het dal te klimmen. Het was hoognodig, want ik bleef me te veel wentelen in de miserie.”

“Ik heb me voorgenomen dat niet gaan niet bestaat. Tijdens het skiën heb ik ooit mijn kruisbanden gescheurd en werd ik met een helikopter afgevoerd, maar toch sta ik alweer op de latten. En een ruiter die van zijn paard tuimelt, moet er weer opklimmen. Ik heb enorme steun ondervonden van mijn man Paul Schroé, mijn zoon Yikke en mijn dochter Babette, maar evenzeer van mijn klanten. Er zijn er die zelfs iets zijn komen kopen om me te steunen (glimlacht). Zoiets doet oprecht deugd aan het hart.”

Vrouw kwam verkennen

De gangsters bleken uitstekend voorbereid te zijn en hebben kort na 23.30 uur toegeslagen, op het moment dat de timer de tuinverlichting had uitgezet en Maaiken en Paul uit eten waren. De daders bleven zo’n twintig minuten met een hamer op het vijflagige glas van een zijraam kloppen, totdat het hele raam naar binnen viel en ze toegang tot de al bij al kleine juwelenzaak in Maaikens huis aan de rand van Groenhovebos hadden. Ze trokken zich van de schelle alarmtoon niets aan en gingen er met een groot deel van de collectie vandoor: écht goud, échte diamanten en échte briljanten, want Maaiken heeft geen fake in huis.

“Ik heb mezelf een schop onder mijn kont gegeven om uit het dal te klimmen”

“Ze stalen zonder verpinken mijn pensioen”, zucht ze. “In de weken vooraf is er tot twee keer toe een onbekende vrouw bij me langs geweest om oud goud te verkopen en zo goed als zeker was zij diegene die de inbraak is komen verkennen. Ik heb die vrouw duidelijk op camerabeelden, maar de politie doet er niets mee. Bang voor mogelijke procedurefouten, luidt het (zucht). Daar kan ik met mijn verstand niet bij. Al ben ik er hoe dan ook van overtuigd dat ik niets meer van de enorme buit zal terugzien. Helaas was ik, zonder het zelf precies te weten, onvoldoende verzekerd. Die inbrekers hebben me met andere woorden geruïneerd. Toch moét ik doorgaan, ik heb geen keuze. En ik wíl het ook, al was het maar voor mijn trouwe klanten. Ik zal me nog meer toespitsen op exclusieve juwelen met goud en echte stenen. Prijs-kwaliteit moet mijn assortiment een toppertje zijn.”

Rottweiler opleiden

Maaiken heeft haar zaak extra beveiligd met een nog uitgebreidere alarminstallatie. Ze heeft ook een mistmachine gekocht, die bij een inbraak binnen de twee seconden de hele ruimte in een dichte mist hult en de indringer zijn evenwicht doet verliezen. Plus: ze neemt een waakhond in huis.

“Een rottweiler”, zegt ze. “Nu nog een lieve puppy van twaalf weken, maar straks een stevige klant voor inbrekers. Ik zou liegen als ik zeg dat ik me op elk moment op mijn gemak voel thuis. Na wat er gebeurd is, zit de schrik er diep in. Ik heb veel slaap in te halen, want ik heb nachten geen oog dichtgedaan. Zo’n inbraak is niet niets, hé. Je blijft gefrustreerd achter, financieel en emotioneel beschadigd. Gelukkig werk ik al twintig jaar met dezelfde leveranciers en fabrikanten en die helpen me om mijn collectie weer zo goed mogelijk op te bouwen.”

Maaiken zal voortaan, naast haar juwelenzaak, workshops in parelknopen organiseren en tevens als gerechtsdeskundige voor de expertise van juwelen optreden. Om extra geld in het laatje te krijgen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier