Torhoutse CD&V-kandidate wordt geconfronteerd met racisme

Ook deze week nog werden er borden van Adeline omver gegooid. © Foto JS
Johan Sabbe

Adeline Tapsoba is de enige kleurlinge onder de Torhoutse kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen en blijkbaar kunnen sommigen niet met haar huidskleur overweg. Daar waar de verkiezingsborden van haar partijgenoten netjes overeind blijven staan, worden die van de uit Afrika afkomstige CD&V-kandidate systematisch omgegooid. “Ik heb klacht neergelegd bij de politie, die de feiten ernstig neemt”, zegt ze. “We zoeken ooggetuigen.” Lijsttrekker Hilde Crevits vindt wat er gebeurt ronduit choquerend.

Al bijna vijf jaar is Adeline, die in Burkina Faso is opgegroeid, de goedlachse uitbaatster van de bier- en wijnbar Le Faso in de Torhoutse Hofstraat, vlakbij het politiekantoor. Maar blijkbaar vindt niet iedereen haar even sympathiek en hebben sommigen het er moeilijk mee dat ze als kleurlinge op de CD&V-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober prijkt. Haar verkiezingsborden met de slogan Een zwarte parel voor een bruisende stad worden door onbekenden constant tegen de vlakte gegooid, vorige dinsdag nog. “Puur racisme”, foetert de vrouw die op 12 september 39 jaar geworden is, maar als gevolg van de bordenstorm haar verjaardag in mineur diende te vieren. “Agressie enkel en alleen vanwege mijn huidskleur. Nochtans ben ik Belg zoals u en ik, betaal hier belastingen en doe absoluut niemand kwaad. Ik neem aan de verkiezingen deel om de plaatselijke horeca te vertegenwoordigen.”

Adeline woont al zowat twintig jaar in België. Zes jaar heeft ze in café-restaurant De Volle Maan in Antwerpen gestaan, maar haar liefde voor Patrick Vanparys, met wie ze in de Rijselstraat woont, bracht haar naar Torhout. Nieuwjaar 2014 startte ze in de Hofstraat haar bar Le Faso, waar ze op korte termijn een groot klantenbestand uitbouwde. De trouwe bezoekers komen er voor de kwaliteitsdranken met de betere wijn, voor de sfeervolle jazz- en bluesmuziek en voor de gulle lach van Adeline.

Bang om huisbezoeken te doen

“Aanvankelijk had ik geen zin om aan de verkiezingen deel te nemen, maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer de goesting me bekroop om het toch te doen”, vertelt ze. “De horeca in Torhout kan extra impulsen gebruiken en als je zelf in zo’n zaak staat, ben je goed geplaatst om de rechten van de café- en restaurantuitbaters te verdedigen. En dus heb ik in extremis een van de weinige nog vrije plaatsen op de CD&V-lijst ingenomen, daarin gesteund door Georges Hoet, de man die al vele jaren in de plaatselijke CD&V-afdeling actief is. Hij is het trouwens die samen met mijn man Patrick en nog enkele helpers vanaf begin september mijn opvallende borden her en der is gaan plaatsen. Alles bij elkaar zijn het er een dertigtal. Wie had kunnen denken dat Georges en Patrick om de haverklap weer op pad zouden moeten gaan om de omgegooide borden te herstellen en recht te zetten? Zo’n bord krijg je trouwens niet zomaar tegen de vlakte. De metalen palen zitten stevig verzonken in de grond. Je moet zeker met z’n tweeën zijn om ze uit de verankering te kunnen tillen.”

Adeline Tapsoba in haar bar Le Faso :
Adeline Tapsoba in haar bar Le Faso : “Ik ben de enige kleurlinge op de lijst en ook de enige waarvan de borden omgekegeld worden.”© Foto JS

Het eerste bord sneuvelde op 4 september op landbouwgrond langs de Bruggestraat richting Zedelgem. “Ik was duidelijk het mikpunt, want er staan daar ook borden van medekandidaten van CD&V en die blijven onaangeroerd. Het bewuste bord van mij op die locatie is intussen al verschillende keren gesneuveld. Er zijn bandensporen van een auto te zien, dus komen de daders geenszins te voet. En van de wind kan het evenmin zijn (zucht). Zoiets maakt me niet alleen kwaad, maar ook ongerust. Dit racisme boezemt me grote angst in. Want geef toe: ik ben de enige kleurlinge op de lijst en ook de enige waarvan de borden omgekegeld worden. Dat is geen toeval, hé. Eigenlijk zou ik eerstdaags huisbezoeken moeten afleggen om me aan de Torhoutenaren voor te stellen, maar dat durf ik niet meer in mijn eentje te doen. Ik ben doodsbang.”

Auto ooit rondom bekrast

Intussen werden ook op andere plaatsen borden van Adeline gesloopt, vorige dinsdag nog aan de Vredelaan. “Ik heb klacht bij de politie neergelegd en we hopen getuigen te vinden. Wie ergens iets verdachts gezien heeft, wordt gevraagd zich bij de politie op het Conscienceplein aan te melden.”

Los van de verkiezingen is het niet voor het eerst dat Adeline met racisme geconfronteerd wordt. “Enkele jaren geleden werd ik in een Torhouts grootwarenhuis door een man de huid vol gescholden. Vanwege mijn huidskleur. Toen ik na mijn aankopen op de parking kwam, was mijn auto rondom bekrast. Probeer dan maar eens te bewijzen wie de dader is. Dit is gewoon walgelijk.”

Lijsttrekker Hilde Crevits walgt van wat er Adeline overkomt. “Dit is ronduit choquerend. Blijkbaar willen de daders de buitenwereld het gevoel geven dat Adeline niet in onze groep past. Totaal ten onrechte. Ze is een fantastische madam. Altijd even charmant en tegelijkertijd recht voor de raap.”

Ook borden van Geert Pascal zijn besmeurd: “Klacht ingediend”

Een van de vele besmeurde borden van Geert Pascal. (Foto Coghe)
Een van de vele besmeurde borden van Geert Pascal. (Foto Coghe)© Foto Coghe

In de nacht van zaterdag op zondag, tijdens Eernegem kermis, werden tientallen affiches van Geert Pascal (CD&V) beklad. Geert is momenteel OCMW-raadslid en staat straks op de 20ste plaats bij CD&V Ichtegem. “Ik vind het schandalig dat men zoiets doet”, reageert Geert furieus. “Een 40-tal affiches werden beklad. Het is duidelijk een tegen mij persoonlijk gerichte en georganiseerde actie. Zoveel affiches bekladden, dat doe je volgens mij niet alleen. Ik heb geen reserve-affiches meer liggen en zal er misschien een paar bijbestellen, maar ze allemaal vervangen is onbegonnen werk.”

Jaloezie als drijfveer?

“Tot afgelopen zaterdag verliep mijn kiescampagne perfect en deed ik mijn best om, ook met die optredens tijdens de kermis, meer leven in de dorpskern te brengen. Blijkbaar zijn al de inspanningen die ik gedaan heb voor de gemeenschap een bron van jaloezie voor sommige mensen. Ik heb klacht neergelegd tegen onbekenden en verwacht binnenkort meer nieuws. Meer kan ik, in het belang van het onderzoek, niet kwijt.”

“Ik hoop wel dat dit niet het werk is van iemand die op een andere lijst staat, dat zou jammer zijn voor zijn medekandidaten. Zoiets zou namelijk een averechts effect hebben.” (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier