Torhouts ontmoetingscentrum kent groter succes dan verwacht

Een delegatie van de initiatiefnemers van het ontmoetingscentrum 't Centrum met schepen Cuvelier. © Foto JS
Johan Sabbe

Het project ‘t Centrum, dat vorige maand in het vroegere gelijknamige café in de Beerstraat van start is gegaan, kent een groter succes dan verwacht. Het initiatief wordt door vijf partners gedragen en mikt onder het motto ‘de kracht van ontmoeten’ op laagdrempelige vrijetijdsbesteding en het stimuleren van contacten tussen kwetsbare mensen. De stad huurt het pand aan de vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout.

Het stadsbestuur gaat voor de ontmoetingsplaats scheep met Tordale uit de Bruggestraat, 4Veld (De Klaver) uit Beernem, het psychiatrisch verzorgingstehuis De Ent uit de Noordlaan en het begeleidingstehuis voor jongeren ‘t Groot Hersberge uit de Groenestraat. Samen willen ze hun droom waarmaken om ‘t Centrum om te vormen tot een warme ontmoetingsplek voor iedereen die er nood aan heeft, zeker de meest kwetsbaren.

Twee dagen in de week

‘t Centrum is twee dagen in de week toegankelijk: op dinsdag van 10.30 tot 16.30 uur en op donderdag van 13.30 tot 18.30. Iedereen kan er vrij in en uit lopen om mensen te ontmoeten, een kop koffie of een frisdrank te drinken, de krant te lezen en/of vrijblijvend deel te nemen aan de georganiseerde activiteiten. Er wordt in samenwerking met de lokale handelaars ook verse soep met brood aangeboden tegen een heel democratische prijs.

En het lukt! Op de openingsmomenten komt er heel wat volk over de vloer. “De focus ligt op de integratie van kwetsbare mensen in onze samenleving”, aldus schepen en OCMW-voorzitter Joost Cuvelier. “De bezoekers worden overigens actief bij het project betrokken. Ze hebben inspraak bij het uitbouwen van het activiteitenaanbod, de inrichting van het interieur en noem maar op. Er werd bewust gekozen voor een ontmoetingsplek zonder alcohol. De nadruk ligt dus zeker niet op het cafégebeuren, maar op een babbeltje slaan, nieuwe mensen leren kennen en op een zinvolle manier je vrije tijd invullen.”

Gert Maertens is als communicatiemedewerker van Tordale van nabij bij het project betrokken. “Er zijn uit een brainstorm met de gebruikers en de medewerkers diverse ideeën voor activiteiten ontstaan”, zegt hij. “Ik denk aan kaartnamiddagen, bingo, een pannenkoekenbak, breien, crea-activiteiten, bloemschikken, tafelvoetbal, petanque, koken, karaoke en noem maar op. Ook uitstappen zouden geapprecieerd worden.”

Ook jongeren bereiken

De initiatiefnemers willen erover waken om tevens jongeren bij het ontmoetingscentrum te betrekken. Er zullen flyers verspreid worden om het initiatief zo breed mogelijk kenbaar te maken. “Er is een suggestie om ‘t Centrum ook op woensdagvoormiddag te openen en er tegelijkertijd een zogenoemd sociaal eethuis van te maken”, vervolgt Gert. “We moeten voorts mensen met een beperktere mobiliteit kansen geven om aan de activiteiten deel te nemen. Uiteraard zullen niet alle voorstellen het halen, want er zijn grenzen aan wat er kan.”

“We zijn heel blij dat dit project aanslaat”, pikt OCMW-voorzitter Joost Cuvelier in. “Er was duidelijk nood aan zoiets, zo blijkt. Bij de aanvang twijfelden sommige mensen aan de slaagkansen, maar ze hebben ongelijk gekregen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier