Torhoutenaar Kobe Dejonckheere serveert koffie en thee in pop-up in Groenhove

Kobe Dejonckheere (28) bij zijn antieke koffiemachine Faema 61. © Foto JS
Johan Sabbe

Bij het huis van zijn vader Filip in de Groenhovestraat 32 is koffie- en theekenner Kobe Dejonckheere (28) gestart met een wel heel bijzondere pop-up. Elke zon- en feestdag in de zomer kan iedereen in de prachtige Engelse tuin achter de ouderlijke woonst genieten van een kop exclusieve koffie of thee, al dan niet met een stukje vers gebak.

Het originele project heet Karavaanserail, genoemd naar de plaatsen waar de karavanen kwamen rusten langs de oude Zijderoute die van China naar Europa liep. De meeste karavaanserails hadden grote binnenplaatsen, waar de kamelen afgeladen werden, terwijl de mensen in de schaduw met elkaar een praatje sloegen.

“Onze tuin is duizend keer groener dan de oosterse woestijn en ik heb honderd keer liever een elektrische fiets dan een kameel voor de deur, maar toch staan de legendarische karavaanserails zo’n beetje model voor mijn pop-up”, lacht Kobe. “Ik ben blij dat mijn vader zijn tuin ter beschikking stelt. Het is een fantastische plek aan de rand van Groenhovebos, met uitzicht op de weiden aan de ene kant en het bladerdak van het startende bos aan de andere kant. Op zon- en feestdagen kan iedereen er de hele dag langslopen. Er komen hier sowieso nogal wat mensen voorbij, te voet of met de fiets. Velen zijn nieuwsgierig naar de uitgestrekte tuin achter de meidoornhaagjes en de taxussen. In een kleine dertig jaar heeft papa dit stukje bos en verwilderd perceeltje omgetoverd tot een smaakvol ingerichte oase van rust.”

Antieke koffiemachine

Van langs de straatzijde blijft veel van de Engelse tuin verborgen, wat Kobe jammer vindt voor de passanten. “We speelden al een tijdje met de idee om de tuin op een zinvolle manier te delen met anderen, zeker op de mooiste momenten van het jaar. Ik werk al enkele jaren in de koffie- en theewereld, met name in een koffieboetiek in Brugge. En dus maken we er een koffie- en theetuin van. Het is zeker geen grote commerciële onderneming, maar wel wat ik een passieproject zou noemen. Mijn grote ambitie is enerzijds om op het einde van de zomer uit de kosten te geraken en anderzijds om met melkschuim mooie bloemen en hartjes te kunnen tekenen in de cappuccino’s.”

Kobe heeft vanuit Nederland een antieke Italiaanse espressomachine gekocht: een Faema E61 van het bouwjaar 1968. Ze maakt dus al een halve eeuw koffie. Hij serveert ook niet-alledaagse oosterse theesoorten, net als ijsthee en speciale limonades. Voor het lekkere gebak doet hij een beroep op de kunsten van de jonge zaakvoerster van Daphne’s Desserten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier