Torhout heeft vanaf nu eigen bridgeclub: Dulcinea

De twaalf leden van bridgeclub Dulcinea Torhout met staande links voorzitter Jef Delrue en zittend links bezieler Paul Clement, met wie het allemaal begonnen is. Paul runde in vervlogen tijden café 't Keldertje. © Foto JS
Johan Sabbe

Leerde Hendrik Conscience in vervlogen tijden zijn volk lezen, dan leert Paul Clement tegenwoordig al twintig jaar zijn volk bridgen. Nu heeft hij met zijn passie voor wat hij ‘de koningin aller kaartspellen’ noemt, ook Torhout aangestoken. De cursus bridge, die hij de voorbije maanden op vraag van Vorming TIC Rembert gegeven heeft, is zopas uitgemond in de oprichting van een Torhoutse bridgeclub, die Dulcinea heet.

Dulcinea, de geliefde van Don Quichot, is ook de naam van de bridgeclub in Jabbeke, waarvan Paul zes jaar geleden aan de wieg stond en die intussen meer dan 110 leden telt. De Torhoutenaar heeft van 1976 tot 1996 achter de toog gestaan van het populaire café ‘t Keldertje in de Beerstraat. Daarna verhuisde hij naar Brugge en nu woont hij in Bredene.

Elke donderdagavond

De voorbije maanden organiseerde Vorming TIC Rembert voor het eerst een twaalfdelige initiatiecursus bridge met Paul als enthousiaste lesgever. Hij is een door de Vlaamse Bridge Liga erkende leraar. Hij liet de twaalf cursisten gedreven kennismaken met het bridgen en voor de meesten van hen ging een nieuwe wereld open. Gevolg: al tijdens de cursus zelf rees het plan om een Torhoutse bridgeclub op te richten. Met momenteel twaalf leden, allen van de TIC-cursus. Paul (65) begeestert Dulcinea Torhout en Jef Delrue (68) is de voorzitter.

“We komen met de club minstens eenmaal per week samen om te bridgen”, zegt Jef. “Ook zullen we met Vorming TIC Rembert overleggen om in het najaar een nieuwe initiatiecursus bridge aan te bieden en een bijkomende lessenreeks voor gevorderden op het programma te zetten. We willen het heilige bridgevuur aanwakkeren. We hebben ons met de club trouwens meteen aangesloten bij de Vlaamse Bridge Liga VBL, wat onze werking officieel maakt.”

Het eerste initiatief van Dulcinea Torhout bestaat erin om in juni, juli, augustus en september wekelijks een bridgeavond te organiseren. Die heeft telkens op donderdagavond van 19 uur tot 22.30 uur in het cultuurcentrum de Brouckere plaats. Paul Clement zal er tips geven, zowel voor de beginnende als de gevorderde spelers. Per avond betalen de leden 2 euro. Ook niet-leden zijn welkom, maar zij betalen 4 euro. De prijs om lid van de club te worden, bedraagt amper 10 euro voor de periode tot eind augustus 2019. Wie zich daarenboven wil aansluiten bij de VBL – nodig om aan tornooien deel te nemen – betaalt 21 euro, een abonnement op het Bridge Beter Magazine inbegrepen.

Er plezier aan beleven

“We hopen dat ons ledenaantal de komende maanden groeit”, vervolgt Jef Delrue. “Nu zijn we met z’n twaalven – de vaste deelnemers van de initiatiecursus – maar dat mogen er gerust wat meer worden. Met Paul als kenner en grote bezieler heeft onze club zeker een mooie toekomst.”

“Om bridge te spelen, is enig wiskundig analytisch denkvermogen een voordeel, maar je hoeft absoluut geen genie te zijn om het spel onder de knie te krijgen”, aldus Paul. “We houden het sowieso ontspannen en toegankelijk. Als je bridge speelt, moet je er op de eerste plaats plezier aan beleven. Ik speel dit kaartspel intussen zo’n 35 jaar en nog nooit heb ik dat met tegenzin gedaan. Bridge is voor mij eten en drinken.”

Info: jef.delrue@skynet.be of paultjeclement@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier