Toplopers aan de start in Dwars door Brugge

Zoals steeds bestaat Dwars door Brugge, opnieuw op Moederdag overigens, uit de 15 km, de 5 km en de Kids Run van 1 km. © ACR
Redactie KW

De 39ste Dwars door Brugge op zondag 13 mei wordt op sportief vlak een editie om naar uit te kijken, met onder meer Alexander Diaz Rodriguez, Stijn Fincioen en Koen Naert aan de start. Door de werkzaamheden op ‘t Zand wordt het parcours ruim 600 meter ingekort.

Het is zo goed als de eerste keer dat deze drie toppers samen aan de start van een loopwedstrijd komen. Bruggeling Alexander Diaz Rodriguez wil Dwars door Brugge voor de vierde keer winnen. Hij beseft echter dat het niet gemakkelijk zal gaan, maar de Beverhout-atleet kan in zijn stad altijd iets meer. “Die dag lukt voor mij alles, mede door de steun van het publiek. Met uitzondering van die ene keer in 2011″, lacht Rodriguez.

Alexander moest toen Stijn Fincioen laten voorgaan. “Ik nam een eerste keer deel in 1994. Het was een jeugddroom om ooit eens te winnen en dat lukte dan ook. Volgende maand zal ik voor de achttiende keer aan de start verschijnen. De voorbije vier jaar was ik er niet bij omdat ik toen voor voorjaarsmarathons koos. De vorm zit, na toch wel twee jaar blessureleed, alvast goed.”

Koen Naert neemt voor de tweede keer deel. “Ik woon sedert 2015 in Oostkamp en het is plezant om aan dit evenement deel te nemen. Ik vertoef veel in het buitenland en op vraag van familie, vrienden en sponsors doe ik graag aan deze wedstrijd mee.” De Olympiër vond na zijn prestatie op het WK halve marathon in Valencia aansluiting bij de Europese top. Een ander belangrijk moment voor Naert is in augustus het EK marathon in Berlijn. “Nu is alles in voorbereiding van dat EK. Er zijn niet zoveel wedstrijden en voor mijn start in Berlijn ga ik komende zomer nog voor vier weken op hoogtestage in Amerika. In Brugge zal ik uiteraard starten om als eerste te eindigen.”

Parcours ingekort

Aan het parcours wijzigt er weinig. De start is onder de balkonrotonde aan de achterzijde van het station. De aankomst in school Ter Groene Poorte. Door de werkzaamheden op ‘t Zand zullen de lopers als ze van onder de spoorwegbrug komen links de Hendrik Consciencelaan op moeten om dan meteen rechts via de Boeveriestraat richting ‘t Zand te lopen. Het parcours wordt op die manier met ruim zeshonderd meter ingekort.

Zoals steeds bestaat Dwars door Brugge, opnieuw op Moederdag overigens, uit de 15 km, de 5 km en de Kids Run van 1 km. “Steeds meer bedrijven doen mee. We zitten nu aan 3.000 inschrijvingen. We zitten dus op schema om tussen 6 à 7.000 lopers op de drie afstanden samen te eindigen. In die zin blijft het een belangrijk loopevenement in Vlaanderen”, eindigt Greg Broekmans van Golazo sports.

Voor iedere meerderjarige deelnemer is er bij aankomst een gratis Brugse Zot. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier