Topdag: tot 790.000 mensen aan de kust

Volgens Westtoer zijn er op een topdag tot 790.000 mensen aan de kust. (Foto a-JRO) © JRO
Hannes Hosten

De kust telt op piekmomenten drieënhalf keer meer mensen dan normaal. Waar de tien kustgemeenten 220.000 inwoners tellen, loopt dat op een absolute topdag op tot 790.000 aanwezigen of ruim drieënhalf keer meer dan het inwonersaantal. Dat blijkt uit cijfers van Westtoer. De volksverhuizing verschilt wel van kustplaats tot kustplaats: spreekt Blankenberge van vier tot zelfs vijf keer meer mensen, het veel grotere Oostende ziet het aantal aanwezigen in de stad op topdagen iets meer dan verdubbelen. Maar echt bevreesd is de kust daar niet voor.

Westtoer spreekt van een recordmaand juli, met 3,5 miljoen dagtoeristen, 20% meer dan vorig jaar, en een bezetting van 90 tot 95% in de hotels. In het topweekend van 21 en 22 juli zakten maar liefst 300.000 dagtoeristen af naar de kust. Maar op een piekmoment aan de kust, hoeveel keer meer mensen zijn er dan dan de normale bevolking? We zochten het voor u uit.

Westtoer verzamelde heel wat cijfermateriaal over het kusttoerisme na de zomer van 2016. Zij kwamen er toen op uit dat op een topdag tot 790.000 mensen aan de kust zijn: ongeveer 220.000 eigen bewoners, 230.000 dagtoeristen en 340.000 verblijfstoeristen in commercieel logies en tweede verblijven. De cijfers voor dit jaar zijn nog niet bekend, maar het zou best kunnen dat die in deze recordzomer nog hoger liggen.

Blankenberge: vier keer meer

Opvallend is wel dat de kustgemeenten tot heel verschillende cijfers komen. Toerisme Blankenberge bijvoorbeeld spreekt van 80.000 mensen op topdagen, dat is vier keer meer dan het gewone inwonertal van 20.000. “Op echte topdagen, zoals vorige week tijdens de hittegolf, kan het aantal zelfs oplopen tot 100.000 mensen”, zegt deskundige Toerisme Elien Poppe. “In die dagen zaten we in alle logiesvormen met een totale bezetting van 100%.”

Vier of zelfs vijf keer meer mensen in Blankenberge dus, maar in Oostende gaat men slechts uit van een goede verdubbeling. De Stad aan Zee, met zijn 71.000 inwoners, is op zich natuurlijk al veel groter dan Blankenberge. Toerisme Oostende rekent op 54.000 dagjesmensen op een topdag en 23.000 verblijfstoeristen. Dat laatste cijfer is gebaseerd op een bezetting van 95% in de commerciële logies en 70% in tweede verblijven en vaste standplaatsen op campings. Dat maakt een totaal van 77.000 toeristen en 148.000 mensen in het totaal, 2,08 keer meer dan het gewone inwonersaantal.

En ook al zijn de cijfers spectaculair, zelfs op deze hete dagen houden de kustburgemeesters er het hoofd koel bij. “Wij zijn dat gewoon hé”, reageert burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde. “We kennen de wetmatigheden. Zo zijn er altijd parkeerplaatsen te kort en is er automatisch overlast van avondlijke barbecues, die mensen storen in hun nachtrust.”

“Politiemensen kunnen minder vakantie nemen in juli en augustus”, gaat Marc Vanden Bussche verder. “Het ergert ons wel soms dat de federale overheid ons maar weinig politieversterking biedt in de zomer en dat onze mensen zelfs nog opgeroepen worden voor evenementen in het binnenland, zoals het bezoek van Trump.”

“Veel zaken worden opgevangen door jobstudenten. Die zijn de redding van de kust. We staan op de toppen van onze tenen, maar gelukkig is iedereen sneller tevreden bij mooi weer. We krijgen minder reclamaties binnen.”

Ook burgemeester Ivan De Clerck van Blankenberge vreest de volksverhuizing aan toeristen niet. “Wij hebben op zich al een veel grotere personeelsbezetting dan een andere gemeente met 20.000 inwoners. Zo heeft ons politiekorps 100 mensen in dienst en hebben we in totaal 300 personeelsleden. Wij kunnen hen wettelijk niet weigeren om vakantie te nemen in de zomer, maar op cruciale jobs vragen we wel om het nodige overleg te plegen, zodat de diensten blijven draaien. Of wij op de toppen van onze tenen staan? Ik denk het niet, want we zijn groot geworden met het zomerseizoen. Iedereen leeft er naartoe. Onze strandredders zouden het wel zwaar hebben mocht het heel augustus nog eens volle bak zijn. En onze ambulanciers, die nog altijd met spoedgevallen naar Brugge moeten, die hebben het echt wel heel druk.”

Veel hogere pieken dan Brugge

Brugge telde op de absolute topdag van 2017 46.500 toeristen. Met de 118.000 inwoners erbij maakt dat 164.500 mensen of 1,36 keer meer dan het gewone inwonertal.

De kust kent dus veel grotere piekmomenten dan een toeristische topper als Brugge. In Brugge is het toerisme sowieso meer verspreid: de absolute topdag van 2017, verblijfs- en dagtoerisme samen, was 9 december. De vijf topdagen waren trouwens allemaal in december, in de toptien staan nog datums in april, oktober en november.

Je kan opmerken dat het toerisme in Brugge zich vooral in het centrum situeert, dat 20.000 inwoners telt. Met 46.500 toeristen erbij maakt dat 66.500 of 3,3 keer meer dan het inwonersaantal. Maar dan moet je die oefening ook aan de kust maken, want ook de kustgemeenten hebben deelgemeenten of minder toeristische buitenwijken. (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier