Toneeldecors verhuizen naar Trezoor in Heule

V.l.n.r. Artem Gevorgyan, Kevin De Cuyper, Johan Van Vooren, Jorge Canola, Rudy Dewaegenere, allen medewerkers van de Kortrijkse schouwburg en onderzoeker Bruno Forment. Vooraan Alexander Ververken van de Kortrijkse schouwburg. Op de achtergrond zien we een decorstuk uit 'Carmen'. © (Foto EDB)
Redactie KW

22 decorsets die bestaan uit 150 decorstukken verhuizen deze week naar erfgoeddepot Trezoor in Heule.

Kortrijk spant de kroon in Europa betreffende het bewaren van oude toneeldecors. “Vijf stukken zijn zelfs opgenomen in de topstukkenlijst van Vlaanderen”, aldus onderzoeker Kortrijkzaan Bruno Forment, die werkt voor een onderzoekscentrum voor erfgoed rond podiumkunsten en ernaar streeft om de stukken goed te bewaren.

Er zijn in Kortrijk zelfs nog copies van decors van de Munt en de Bourlaschouwburg, waarvan zij zelfs het origineel niet meer hebben. Zelfs in Gent en Brugge werden oude decorstukken amper bewaard. Brugge heeft er nog slechts vijf.”

7,30 meter hoge decorstukken

“In erfgoeddepot Trezoor kunnen de stukken in ideale omstandigheden bewaard worden”, aldus Schepen An Vandersteene. Die stukken komen allen uit de Kortrijkse schouwburg. De hoogste zijn 7,30 meter hoog. Enkel de vaak gebruikte stukken blijven in de schouwburg.

“De meeste stukken werden tot 15 jaar geleden nog actief gebruikt”, pikt Alexander Ververken van de schouwburg in. “In het stadsarchief staan nog 50 stukken die later ook naar Trezoor moeten komen. Veel stukken zijn helemaal verpakt omwille van asbest. De eerste stap is nu conserveren en later kijken we per project om te restaureren en zoeken we oplossingen om het asbest te verwijderen. Natuurlijk zal dit heel duur zijn. Dergelijke stukken in onze tijd laten maken, zou onbetaalbaar zijn. Ze werden in de tijd gemaakt in Molenbeek. Een ploeg van wel dertig mensen werkte er een hele week aan één decor.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier